Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană îi cere Macedoniei de Nord să-şi soluţioneze diferendul istoric cu Bulgaria

B92
Macedonia

Comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi şi-a exprimat miercuri speranţa că negocierile de aderare cu Macedonia de Nord vor începe până la finalul acestui an, în pofida diferendelor dintre Skopje şi Sofia privind limba şi istoria, transmite AFP preluat de agerpres.

''Este în interesul atât al Bulgariei, cât şi al Macedoniei de Nord să găsească o soluţie la aceste chestiuni care provoacă neînţelegeri'', a declarat Oliver Varhelyi la Skopje. ''Dacă ele nu sunt reglate, va fi foarte dificil de avansat'', a avertizat el.

Comisarul european efectuează un turneu în Balcanii Occidentali pentru a prezenta un plan de investiţii în valoare de 9 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, precum şi evaluarea Bruxellesului asupra reformelor în desfăşurare în aceste ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

În luna martie, UE a decis să lanseze negocieri de aderare cu Macedonia de Nord, şi, cu anumite condiţii, cu Albania.

''Sperăm să ţinem primele conferinţe interguvernamentale (de lansare oficială a tratativelor) cu Macedonia de Nord şi Albania în cadrul preşedinţiei germane a Consiliului UE'', care se încheie la finalul lui decembrie, a adăugat Varhelyi.

Însă Bulgaria, care a aderat la blocul comunitar în 2007, a ameninţat cu blocarea discuţiilor dintre UE şi Skopje dacă disputa sa istorică cu Macedonia de Nord nu este soluţionată.

Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

În 2017, Sofia şi Skopje au semnat un ''tratat de prietenie istoric'' ce prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluţiona aceste diferende, dar activitatea ei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din luna iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.