Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană îi cere premierului Cehiei, Andrej Babis, să restituie 17,4 milioane de euro din subvenţii europene: E acuzat de conflict de interese

FILIP SINGER/epa
Andrej Babis

Bruxelles-ul îi cere premierului ceh Andrej Babis să restituie 17,4 milioane de euro din subvenţii europene, estimând că el se află într-o situaţie de conflict de interese, informează sâmbătă mass-media cehe, publicând un document prezentat drept un proiect al raportului de audit al Comisiei Europene, informează AFP.

Potrivit acestui document de 70 de pagini, Comisia Europeană consideră că Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, continuă să aibă beneficii din holdingul său agro-alimentar. Documentul a fost publicat de site-urile seznam.cz, Aktualne.cz, Info.cz şi Denikn.cz.

Citește și: George Soros dă lovitura în România! Pe ce companie gigant a pus ochii miliardarul

Vineri, cotidianul ceh Hospodarske Noviny a informat, citând "două surse din cadrul unor ministere cehe", că, în urma unui audit, Comisia Europeană a conchis existenţa unui conflict de interese între activităţile politice ale lui Babis şi afacerile lui. Potrivit publicaţiei, acesta trebuie să ramburseze toate subvenţiile provenite din fonduri structurale ale UE primite de Agrofert începând din februarie 2017.

Comisia Europeană a refuzat vineri să facă vreun comentariu pe marginea acestui caz. Purtătorul ei de cuvânt a declarat pentru AFP la Bruxelles că instituţia "nu comentează niciodată procedurile de audit în curs şi cu atât mai mult scurgeri de informaţii".

Citește și: Simona Halep face dezvăluiri: ‘Tot ce am astăzi îi datorez’

La rândul său, Babis a dezminţit vineri informaţiile din Hospodarske Noviny. "Republica Cehă nu va avea în mod sigur obligaţia de a restitui subvenţiile. Nu există niciun motiv pentru asta, pentru că eu nu încalc nici legislaţia cehă, nici legislaţia europeană în materie de conflict de interese", a explicat el.

Ministerul de Finanţe şi cel al Dezvoltării Regionale din Cehia au confirmat receptarea unei versiuni provizorii a raportului de audit, fără a furniza alte detalii.

Citește și: Denise Rifai șterge pe jos cu Antena 3:’… ”şmecheraşi” cu ghilimele’

Babis, la origine slovac, a transferat oficial în 2017 Agrofert unor fonduri fiduciare, pentru a evita un conflict de interese. Însă Comisia Europeană estimează că "Babis este constituantul şi unicul beneficiar al acestor fonduri fiduciare", potrivit documentului publicat de mass-media.

Babis, 64 de ani, membru al Partidului Comunist înainte de 1989, este inculpat şi pentru presupusă fraudă cu subvenţii europene. De asemenea, el este acuzat că a făcut parte din poliţia secretă comunistă în anii 1980.

Citește și: Nimeni nu ar fi crezut! Ce împrumuturi uriașe au vedetele din România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.