Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană încearcă să preia rolul Rusiei în Nagorno-Karabah

mfa.am
Nagorno-Karabah

Premierul Armeniei, Nikol Paşinian, a anunţat joi că va avea loc o întrevedere cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, pe 6 aprilie, la Bruxelles, cu medierea UE, în speranţa de a fi organizate negocieri care să pună capăt conflictului din Nagorno-Karabah, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Pe 6 aprilie, la Bruxelles, este prevăzută (să aibă loc) întrevederea mea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev", a declarat Paşinian în faţa Consiliului de Miniştri.

"Sper ca în cadrul acestei întrevederi cu preşedintele azer să ajung la o înţelegere cu privire la toate problemele legate de lansarea negocierilor asupra unui acord de pace", a adăugat premierul armean.

Nikol Paşinian a dat asigurări că este gata să înceapă "fără întârziere negocieri de pace".

Erevanul şi Baku au declarat în ultimele zile că doresc să-şi reia eforturile diplomatice în vederea unui tratat de pace.

Aceste asigurări au intervenit imediat după o escaladare a tensiunilor în Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni pe care cele două foste republici sovietice din Caucaz şi-l dispută de trei decenii.

Rusia a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul de încălcarea armistiţiului negociat în noiembrie 2020 de către Vladimir Putin pentru a pune capăt intenselor confruntări armate care au durat atunci şase săptămâni.

Regiunea muntoasă Nagorno-Karabah s-a separat de Azerbaidjan după prăbuşirea Uniunii Sovietice, ceea ce a dus la un prim război în anii 1990, care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi.

Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah şi împrejurimi, pe care le controla din anii 1990. Conflictul din toamna lui 2020 s-a soldat cu circa 6.500 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.