Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană îndeamnă noul guvern peruan să respecte drepturile omului după manifestaţii soldate cu morţi

Bloomberg
Peru proteste

Uniunea Europeană a cerut luni noului guvern peruan să respecte drepturile omului în cursul manifestaţiilor în care se confruntă partizanii preşedintelui demis şi forţele de ordine şi care au făcut cel puţin 21 de morţi, notează AFP preluat de agerpres.

Bilanţul a crescut de la 20 la 21 de morţi după o serie de altercaţii în marja manifestaţiilor de la Chala, în regiunea Arequipa (sud), au anunţat luni autorităţile peruane.

"UE condamnă orice recurs la violenţă şi utilizarea excesivă a forţei", potrivit unui comunicat al delegaţiei europene în Peru, postat pe Twitter. Uniunea se declară "foarte îngrijorată de informaţiile potrivit cărora (aproximativ 20 de) civili au fost ucişi până în prezent, unii dintre ei cu arme de foc".

 


Mai multe altercaţii au avut loc în timpul manifestaţiilor din întreaga ţară între forţele de ordine şi protestatari. Arme de foc şi gaze lacrimogene au fost folosite pe scară largă de poliţie.

Manifestanţii cer eliberarea preşedintelui demis Pedro Castillo, demisia succesoarei acestuia, Dina Boluarte, care a anunţat deja că nu va pleca, dizolvarea parlamentului şi alegeri generale imediate.

Această mişcare de nemulţumire a izbucnit după ce Pedro Castillo a încercat să dizolve parlamentul pe 7 decembrie şi să guverneze prin decrete.

În plus, diplomaţia europeană a mai îndemnat-o pe Dina Boluarte să "garanteze stabilitatea politică şi să abordeze criza cu respectarea ordinii constituţionale, a statului de drept şi a drepturilor omului".

"Toţi actorii politici şi societatea civilă" trebuie să favorizeze dialogul pentru a pune capăt violenţei, a subliniat UE.

Parlamentul de la Lima urmează să voteze din nou marţi asupra proiectului de avansare a alegerilor din 2026 în 2023, care nu a obţinut voturile necesare săptămâna trecută, măsură susţinută, însă, de 83% dintre cetăţeni şi de natură să atenueze criza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.