Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană lansează un pod aerian pentru a transporta ajutor în Somalia

somalia

Uniunea Europeană a anunţat miercuri organizarea unui pod aerian umanitar pentru a transporta ajutor de urgenţă populaţiei din Somalia care este ameninţată de foamete, relatează AFP.

"Organizăm o serie de zboruri pentru a furniza provizii esenţiale, în special alimente şi medicamente, partenerilor noştri umanitari în regiunile izolate din Somalia, în care acest ajutor nu poate fi transportat decât pe cale aeriană", a explicat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

UE a alocat 800.000 de euro pentru această "operaţiune logistică majoră". Operaţiunea ar urma să necesite între 50 şi 70 de zboruri, iar primul avion ar urma să decoleze în această miercuri în direcţia districtului El Barde, în sud-vestul Somaliei, potrivit Agerpres.ro.

Acest prim zbor va transporta 6,5 tone de alimente cu efect terapeutic şi medicamente destinate organizaţiei umanitare Acţiune împotriva foametei, partener al UE, a precizat executivul european.

Mai multe alte zboruri sunt prevăzute începând de miercuri şi până pe 11 iulie spre regiunile Baidoa, Luuq şi Wajid, se arată în comunicat.

"Seceta fără precedent care afectează Cornul Africii, agravată de repercusiunile războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, produce suferinţe considerabile şi deplasări masive de populaţie", a subliniat comisarul Lenarcic.

Zborurile şi proviziile sunt finanţate din bugetul UE consacrat ajutorului umanitar, a precizat Comisia Europeană.

Somalia suferă de condiţii meteorologice extreme, în special de secetă şi de inundaţii repetate.

Această ţară se confruntă cu un al patrulea sezon consecutiv de ploi ratat, iar situaţia este agravată de un conflict prelungit cu jihadiştii shebab, de instabilitatea politică şi de o invazie de lăcuste, subliniază comunicatul.

Peste 7,7 milioane de persoane, dintre care mii sunt ameninţate de foamete, au nevoie de un ajutor umanitar.

În 2022, UE a alocat 61 de milioane de euro unor proiecte umanitare în Somalia, vizând în principal diminuarea efectelor secetei actuale.

UE a mai organizat un pod aerian umanitar în Somalia în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.