Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană, lege cu care TAIE în CARNE VIE - Aceste îngrăsăminte vor fi strict interzise producătorilor

UE Uniunea europeana

Consiliul UE a adoptat marți un regulament care armonizează cerințele pentru îngrășămintele produse din minerale fosfatice și din materii prime organice sau secundare în UE, deschizând noi posibilități pentru producția și comercializarea acestora pe scară largă.

Citește și: BOMBĂ Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni CRITICĂ modificările făcute legilor justiției

Regulamentul stabilește limite armonizate pentru o serie de contaminanți, cum ar fi cadmiul, conținuți în îngrășămintele minerale.

„Aceste noi norme vor garanta faptul că numai îngrășămintele care respectă cerințe și standarde de înaltă calitate și siguranță la nivelul UE pot fi vândute în mod liber pe teritoriul UE. Contaminanții din produsele fertilizante fosfatice din UE, cum ar fi cadmiul, pot prezenta un risc pentru sănătatea umană, animală sau a plantelor, pentru siguranță sau pentru mediu și, din acest motiv, conținutul acestor contaminanți a fost limitat în conformitate cu noile norme. Noile norme vor stimula producția și utilizarea îngrășămintelor fosfatice cu un conținut scăzut de cadmiu și a îngrășămintelor organice și vor oferi mai multe opțiuni fermierilor orientați către o agricultură mai ecologică”, a declarat Niculae Bădălău, ministrul român al economiei.

Potrivit regulamentului, produsele fertilizante ale UE care poartă „marcajul CE” vor trebui să îndeplinească anumite cerințe pentru a beneficia de libera circulație pe piața internă a UE. Acestea includ niveluri maxime obligatorii ale contaminanților, utilizarea unor categorii de materii componente definite și cerințe în materie de etichetare.

Producătorii de îngrășăminte care nu poartă marcajul CE vor avea în continuare posibilitatea de a le introduce pe piața lor națională.

Noul regulament, care înlocuiește regulamentul precedent din 2003 privind îngrășămintele, reglementează toate tipurile de îngrășăminte (minerale, organice, amelioratori de sol, substanțe care influențează creșterea etc.).

Regulamentul mai trebuie să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării. Va începe să se aplice la trei ani de la intrarea sa în vigoare.

Comisia a prezentat propunerea sa în martie 2016, ca parte a planului de acțiune al UE privind economia circulară. Principalul ei obiectiv este acela de a încuraja producția de îngrășăminte pe scară largă în UE din materii prime organice sau secundare provenite de pe piața internă, în conformitate cu modelul economiei circulare, prin transformarea deșeurilor în nutrienți pentru culturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.