Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană, pregătită să facă concesii în privința Brexit: documentul pregătit pentru Theresa May

www.agerpres.ro
Theresa May

Uniunea Europeană ”este pregătită să studieze dacă pot fi oferite noi garanţii” britanicilor în problema "backstop"-ului, o ”plasă de siguranţă” în problema irlandeză, şi, mai general, cu privire la acordul Brexitului, se arată într-un text în şase puncte, pregătit de Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Citește și: Demisie la vârful PSD București: Mulțumesc, Gabriela Firea!

UE, ai cărei lideri se reunesc joi şi vineri într-un Consiliu European la Bruxelles, pune la punct acest document cu scopul de a o ajuta pe Theresa May să-şi convingă Parlamentul să ratifice acordul Brexitului, însă subliniază în acest text că orice nouă garanţie ”nu va schimba şi nici nu va contraveni” acordului la care s-a ajuns.

"Backstop"-ul (o clauză de salvgardare), menit să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, va fi aplicat ”doar temporar”, până când intră în vigoare un nou acord între Uniune şi Regatul Unit, se arată în acest document.

Până atunci, UE ”respectă” acordul Brexitului la care a ajuns cu Londra şi ”intenţionează să procedeze la ratificarea sa, acordul neputând fi modificat”, se mai arată în text.

Comisarului european însărcinat cu Bugetul şi resursele Umane Günther Oettinger spune că UE este dispusă să facă clarificări cu privire la acordul divorţului, dar că nu vor avea loc noi negocieri cu privire la probleme ca ”backstop”-ul.

”Noi putem să explicăm cutare sau cutare lucru (...) clarificări, da, dar noi negocieri, nu”, a declarat comisarul european pentru radioteleviziunea germană SWR.

Întrebat dacă Comisia Europeană (CE) este deschisă unei limitări a duratei ”backstop”-ului, Oettinger a răspuns negativ.

”Nu, nu merge. Trebuie reguli clare, indiferent că privesc populaţia, produsele şi pieţele la frontiera irlandeză, în Irlanda de Nord, la Belfast şi Dublin”, a spus el.

Berlinul a reiterat, prin ministrul său de Externe, Heiko Maas, că nu vrea ca această plasă de siguranţă să fie renegociată.

Theresa May a scăpat unei moţiuni de cenzură interne, miercuri seara, după ce a preferat ca, în loc să sufere o înfrângere usturătoare, să amâne un vot, prevăzut marţea trecută în Camera Comunelor asupra proiectului acordului retragerii încheiat cu UE.

Nicio dată nu a fost stabilită în vederea acestui vot, care urmează să aibă loc până la 21 ianuarie, a anunţat Guvernl britanic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.