Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană respinge o încercare a SUA de utilizare a Acordului cu Iranul pentru a impune sancţiuni

UE SUA

Statele Unite nu pot invoca Acordul nuclear cu Iranul, din care preşedintele Donald Trump a decis retragerea, pentru a impune Teheranului embargou permanent privind armament, afirmă Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, anunță MEDIAFAX.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, şi ambasadorul american la Naţiunile Unite, Kelly Craft, au declarat că Washingtonul are ca prioritate extinderea embargoului privind armamentul impus Iranului.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Însă Josep Borrell a insistat că Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, astfel că nu pot invoca tratatul pentru a impune sancţiuni.

"Statele Unite s-au retras din Planul Complet Comun de Acţiune (JCPOA), iar acum nu pot pretinde că încă fac parte din Acord pentru a ridica probleme în cadrul documentului. S-au retras, este clar, s-au retras", a declarat Josep Borrell, citat de agenţia Associated Press.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Administraţia Donald Trump de lansarea unei campanii cu motivaţie politică împotriva Iranului, cerând "condamnarea" tentativei SUA de convocare a Consiliului de Securitate ONU pentru a impune Teheranului un embargou permanent privind achiziţiile de armament.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț oficial! Starea de alertă se prelungește! Se redeschid mall-urile, grădinițele private și piscinele .

Acordul nuclear a fost semnat în 2015 de Iran cu marile puteri din grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania). Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din tratat în anul 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.