Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană ridică semne de întrebare cu privire la alegerile parlamentare din Serbia boicotate de opoziție

Agerpres
Vucic serbia

După ce rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Serbia au indicat o majoritate covârşitoare obţinută de partidul de guvernământ, oficiali UE au declarat luni că este posibil ca alegerea votanţilor să fi fost limitată, transmite dpa preluat de agerpres.

Vezi și: MOTIVARE - De ce a dispus instanţa eliberarea din carantină a unui român: Gafe incredibile în lanţ comise de autorităţi

După numărarea a 70% din buletinele de vot, la sfârşitul după-amiezii de luni, estimările care dădeau câştigător partidul preşedintelui Vucic au fost confirmate, SNS obţinând 191 din cele 250 de locuri, sau o majoritate de aproape patru cincimi.

Doar partenerii de coaliţie ai formaţiunii conservatoare SNS, socialiştii ministrului de externe Ivica Dacic (SPS) şi noul partid de opoziţie SPAS (Salvare) au reuşit să depăşească pragul de 3% pentru a intra în parlament, obţinând 32, respectiv, 11 locuri.

Locurile care nu au fost câştigate de cele trei partide au revenit reprezentanţilor minorităţilor etnice: maghiarii au primit zece locuri, bosniacii patru şi albanezii două.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi au declarat că observatorii internaţionali au remarcat că partidul de guvernământ din Serbia şi-a folosit "avantajul copleşitor şi promovarea politicilor guvernamentale de către majoritatea principalelor mijloace de comunicare în masă".

"Deşi participanţii la alegerile parlamentare din Serbia au putut să facă campanie şi libertăţile fundamentale au fost respectate, alegerea votanţilor a fost limitată", au afirmat cei doi înalţi funcţionari europeni într-o declaraţie comună publicată luni.

Alegerile parlamentare de duminică au fost marcate de un boicot din partea majorităţii partidelor de opoziţie, care îl acuză pe preşedintele Aleksandar Vucic de abuz de putere şi de manipularea întregului cadru electoral în beneficiul SNS. Unul din liderii opoziţiei, Dragan Djilas, a acuzat autorităţile că au manipulat chiar şi procentul de participare al electoratului prin ameninţări şi exercitarea de presiuni asupra alegătorilor şi chiar prin falsificare directă pentru a reduce impactul iniţiativei de boicotare, promovată de opoziţie. Potrivit comisiei electorale, prezenţa la vot a depăşit cu puţin 50%, însă Djilas şi alţi membri ai opoziţiei au insistat că aceasta a fost de aproape 40%.

Opoziţia care a boicotat scrutinul a încercat să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra a ceea ce consideră că este un abuzul de autoritate al regimului Vucic, de la depăşirea limitelor legale ale prerogativelor preşedintelui până la controlul mass-media şi deturnarea de fonduri.

Declaraţia comună a oficialilor UE a subliniat, de asemenea, necesitatea continuării dialogului. "Uniunea Europeană aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu următorul guvern pentru a promova rapid reformele urgente, necesare aderării Serbiei la UE".

Preşedintele Partidului Popular European Donald Tusk a felicitat SNS într-o postare pe Twitter. "Acest rezultat este o dovadă a încrederii cetăţenilor şi a eficacităţii voastre", a afirmat Tusk. "Mai multă putere, mai multă responsabilitate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.