Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană se oferă garant al păcii în Afganistan şi încurajează dialogul dintre talibani şi guvern

Inquam Photos / George Calin
Federica Mogherini

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au confirmat luni disponibilitatea UE de a acţiona ca garant în cadrul procesului de pace din Afganistan, fără a oferi detalii privind implicaţiile acestui rol, la câteva ore după ce talibanii au acceptat pentru prima dată să se întâlnească cu membri ai guvernului de la Kabul, transmite DPA, potrivit agerpres.ro.

Într-o declaraţie dată publicităţii luni, miniştrii au apreciat că procesul de pace din Afganistan "necesită sprijinul deplin şi implicarea constructivă a întregii comunităţi internaţionale". Ei au anunţat că Uniunea Europeană îşi va asuma rolul de garant al procesului respectiv "dacă părţile solicită acest lucru". Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a lansat această ofertă luna trecută, cu ocazia unei vizite la Kabul.

Citește și: Reușită pentru Gigi Becali! Ce promisiune i-a făcut fina sa, Gabriela Firea

Mai multe state membre ale UE doresc clarificări privind implicaţiile garanţiei oferite. "Rămânem şi cu copilul şi plătim şi pensia alimentară?", s-a întrebat un diplomat european, a cărui identitate nu este dezvăluită de DPA. Un alt diplomat a afirmat că nu va fi vorba de niciun fel de prezenţă militară sau de menţinere a păcii, ci numai de confirmarea menţinerii progreselor privind drepturile omului, pacea şi securitatea.

Citește și: Lansarea de carte a președintelui este sabotată de PSD! Mișcarea neașteptată a partidului

UE nu s-a implicat în negocierile cu talibanii începute anul trecut de Statele Unite, în scopul pacificării Afganistanului, dar dialogul respectiv a creat nesiguranţă în rândul aliaţilor SUA privind semnificaţia acestei evoluţii şi progresele în materie de democraţie şi drepturi ale omului, menţionează DPA. Eforturile conduse de SUA nu au înregistrat mari succese, deoarece talibanii au refuzat dialogul direct cu guvernul afgan, pe care îl numesc "regim-marionetă".

Citește și: Vești bune! Angajații vor putea avea parte de majorări salariale – Cine sunt beneficiarii

Luna aceasta, în Qatar va avea loc pentru prima oară un dialog direct între talibani şi autorităţi de la Kabul. Duminică, un purtător de cuvânt al islamiştilor a susţinut însă că participanţii de la Kabul nu vor reprezenta guvernul, ci vor merge la Doha "în nume propriu" şi vor prezenta "puncte de vedere personale".

Citește și: Klaus Iohannis reacționează la subiectul zilei! Un pas extrem de important

Tot duminică, preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat formarea unui consiliu de conducere pentru reconciliere, care va trasa liniile de negociere pentru guvern şi va pregăti lista participanţilor la discuţiile din Qatar. Purtătorul de cuvânt al consiliului a precizat că nu va fi vorba de negocieri, ci doar de prezentarea poziţiilor părţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.