Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană solicită anchetarea neregulilor raportate la alegerile din Serbia

newsweek.ro
Josep Borrell

Uniunea Europeană a comunicat că procesul electoral din Serbia trebuie reformat și că așteaptă ca instituțiile competente să ancheteze toate neregulile raportate, inclusiv cele referitoare la alegerile de la Belgrad.

În comunicatul comun al șefului diplomației europene, Josep Borrell, și al comisarului european pentru extindere, Olivér Várhelyi, referitor la alegerile de la 17 decembrie din Serbia se menționează că s-au avut în vedere rapoartele și concluziile preliminare ale observatorilor OSCE.

"În lumina rapoartelor și concluziilor preliminare, cu îngrijorare constatăm că procesul electoral necesită o îmbunătățire vizibilă, deoarece funcționarea corectă a instituțiilor democratice din Serbia este importantă în procesul de aderare a Serbiei la UE" – se subliniază în comunicat și se adaugă că recomandările pentru viitoarele alegeri pe care OSCE le va prezenta în raportul final trebuie implementate cât mai curând, cu mult înainte de următoarele alegeri.

"De asemenea, așteptăm ca organele de stat competente să ancheteze transparent acuzațiile credibile privind neregulile. Aceasta se referă și la cele referitoare la Belgrad și alte localități" – au subliniat oficialii UE, adăugând că așteaptă de la conducerea politică a Serbiei să asigure un "dialog constructiv și inclusiv cu întreg spectrul politic".

Misiunile de observatori ai OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și Parlamentului European au apreciat că la alegerile din Serbia s-au înregistrat numeroase nereguli, inclusiv cumpărare de voturi, nerespectarea procedurilor privind materialul electoral, vot în grup, încălcarea secretului votului.

În campania electorală s-au identificat probleme serioase, cum ar fi prezența inegală în presă, poziția dominantă a președintelui statului și partidelor de la putere, presiunilor asupra alegătorilor, discreditarea adversarilor politici, jurnaliștilor independenți și reprezentanților societății civile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.