Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană va recunoaşte certificatele sanitare din Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord

Pinterest
certificat digital covid verde european

Uniunea Europeană va recunoaşte începând de vineri 'permisele de sănătate' din Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord, permiţând rezidenţilor acestor ţări să călătorească mai uşor în Europa, a anunţat joi Comisia Europeană, citată de France Presse.

Aceste 'decizii de echivalare' semnifică faptul că certificatele emise de autorităţile celor trei ţări pot fi recunoscute de sistemul general al certificatelor de sănătate digitale la scara întregii Uniuni Europene, specifică executivul european într-un comunicat.

În contrapartidă, Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord acceptă să recunoască certificatul digital implementat de Bruxelles, scrie Agerpres.ro.

Acest certificat sanitar european, în vigoare de la începutul lunii iulie în cele 27 de state membre ale UE, atestă dacă o persoană este vaccinată complet împotriva COVID-19 cu un vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dacă a trecut prin boală şi a căpătat anticorpi sau a realizat un test cu rezultat negativ.

'Sunt bucuros să constat că lista ţărilor care pun în aplicare un sistem bazat pe certificatul COVID digital al UE continuă să se extindă şi că astfel stabilim un standard la nivel internaţional', a salutat joi decizia comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

'Aceasta va contribui la facilitarea siguranţei călătoriilor, de asemenea în afara graniţelor Uniunii noastre', a adăugat el.

Cu toate acestea, echivalarea va fi condiţionată în ceea ce priveşte călătorii vaccinaţi: UE recunoaşte în prezent doar patru vaccinuri (BioNTech/ Pfizer, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson).

Însă fiecare ţară membră UE poate decide, pentru propriul teritoriu, să accepte sau nu intrarea persoanelor care au primit alte vaccinuri neaprobate de EMA.

Or, Ucraina a recurs la vaccinul chinez Sinovac, nerecunoscut de autoritatea de reglementare europeană, pe lângă cele patru seruri care au primit undă verde în UE.

În mod asemănător, Turcia şi Macedonia de Nord administrează ambele Sinovac, dar şi un alt vaccin chinezesc, Sinopharm, precum şi vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea neaprobat în UE.

Bruxelles-ul a încheiat deja un acord de echivalare cu Elveţia, ţară din afara UE, şi încearcă să instituie - până acum fără succes - un sistem de recunoaştere reciprocă cu SUA.

UE nu dispune de o echivalare cu Regatul Unit, chiar dacă multe ţări membre ale UE au acceptat unilateral să recunoască certificatele eliberate de Londra pentru a facilita sosirea britanicilor vaccinaţi pe durata sezonului turistic estival.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.