Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cere ajutorul Senatului în conflictul cu CSM

senat

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat Senatului, vineri, să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica dacă hotărârea prin care se stabileşte un nou mod de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este conformă sau nu cu Legea fundamentală.

"Judecătorii cer acest lucru datorită faptului că Hotărârea Senatului nr. 28/2016, din data de 7 martie, modifică modul de alegere al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii într-un mod contrar normelor constituţionale, al regulilor democratice şi al tradiţiei instituţionale, putând genera consecinţe negative însemnate cu privire la buna funcţionare a singurului organ ce garantează independenţa justiţiei", se arată în scrisoarea UNJR, potrivit unui comunicat.

Citește și: O tânără umblă goală printre mașini / VIDEO

În urma modificării operate de Senat, fiecare membru al CSM a fost validat pe un mandat întreg de şase ani, care va curge individual, independent de mandatele celorlalţi membri.

"O atare opţiune pune serioase probleme de constituţionalitate şi poate afecta bunul mers al unei instituţii fundamentale, singura căreia Legea Supremă îi arogă rolul de garant al independenţei justiţiei", afirmă judecătorii în scrisoare.

Citește și: INCREDIBIL Torționarul Ion Ficior e cel care a găsit cadavrul Mălinei Olinescu / VIDEO

Astfel, adaugă ei, Constituţia (art. 133, alin. 4) stabileşte că durata mandatului membrilor Consiliului este de şase ani. CSM însă este un organ colectiv, şi nu individual, de unde reiese că durata mandatului se referă la Consiliu ca întreg, şi nu la mandatul fiecărui membru luat individual.

Acest lucru reiese şi din faptul că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie convoacă membrii CSM în şedinţa de constituire a noului Consiliu.

Citește și: Știai asta? Uite cât ruj înghite o femeie în decursul vieții

"Dacă s-ar accepta opţiunea Senatului materializată prin hotărârea menţionată, nu va mai există niciodată un nou Consiliu, o 'şedinţa de constituire', pentru că membrii săi vor fi într-un continuu proces de înnoire", se mai arată în scrisoare.

"Aşadar, în raport cu regulile constituţionale şi tradiţionale în statele cu tradiţie democratică, organismele colegiale elective, indiferent de partea de putere a statului căreia îi aparţin, se caracterizează prin omogenitate din perspectiva mandatului", mai afirmă judecătorii.

Citește și: Noua modă între adolescente: Cum se fotografiază / FOTO

Ei spun că aceleaşi reguli se aplică în România şi în cazul altor autorităţi legislative şi executive.

De exemplu, "în cazul în care mandatul de senator, deputat, consilier judeţean, consilier local, chiar primar ori preşedinte al consiliului judeţean (acestea din urmă chiar autorităţi individuale) încetează înainte de termen, se organizează alegeri, după caz, se validează conform regulilor stabilite de lege un înlocuitor pentru restul de mandat rămas neîndeplinit".

Citește și: Alina Petre, nora lui Măgureanu, se dezlănțuie: Voi depune, la DNA, dovezi împotriva guvernanților

Prin urmare, regula în materia organelor elective publice este a mandatului unitar, ele înnoindu-se în întregime la împlinirea lui. Ca atare, în lipsa unei dispoziţii legale exprese, şi mandatul membrilor CSM nu poate curge independent de mandatul Consiliului în care au fost aleşi, subliniază judecătorii.

Scrisoarea evidenţiază că revenirea Senatului asupra modului de alegere a membrilor CSM, pe lângă faptul că încalcă principii fundamentale de drept, "poate naşte litigii ulterioare de natură judiciară şi poate provoca, astfel, destabilizarea Consiliului, singura autoritate fundamentală care este definită de Legea Supremă că garant al independenţei justiţiei".

Citește și: Prima declarație a lui Victor Ponta la ieșirea de la ÎCCJ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.