DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este prima universitate din România în clasamentele americane

Studenti

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a fost inclusă pe cea mai înaltă poziție din România în ranking-ul US News Best Global Universities pe anul 2018, făcut în spaţiul academic american, unde ocupă locul 575 la nivel mondial, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis marți de UBB, universitatea clujeană este urmată în clasamentul american de Universitatea Politehnică București și de Universitatea București.

UBB Cluj-Napoca a fost inclusă pe cea mai înaltă poziție din România într-unul dintre clasamentele internaționale majore ale anului 2018, ranking-ul US News Best Global Universities, realizat în spaţiul academic american și dat recent publicităţii. Potrivit ediției curente a clasamentului, UBB se situează pe poziția 575 la nivel mondial. La nivel național, UBB ocupă cea mai înaltă poziție din clasament, fiind urmată de Universitatea Politehnică București (poziția 745 la nivel mondial), Universitatea București (poziția 774), Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași (situată pe poziția 1058), Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila (poziția 1060), UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (poziția 1117), UMF Grigore T. Popa din Iași (poziția 1173) și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (poziția 1226)”, se arată în comunicat.

    „Confirmă statutul de universitate internațională de excelență acordat universităţii clujene” - Daniel David, prorector UBB

Prorectorul UBB responsabil de cercetare, Daniel David, susține că topul US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale și cel mai important realizat în spațiul american.

Faptul că UBB a câștigat câteva poziții față de anul trecut, când s-a clasat pe locul 583, în timp ce alte universități din țară au pierdut poziții în clasament, reprezintă efectul politicilor academice din UBB și al susținerii interne a publicațiilor Web of Science. Totodată, aceasta este cea mai bună clasare a unei universități românești în clasamentele realizate în anul 2018, fapt care confirmă statutul de universitate internațională de excelență acordat universităţii clujene în urma auditului academic QS STAR din Marea Britanie”, arată David.

Potrivit acestuia, pe de altă parte, o serie de reglementări naționale, mai vechi și mai recente, dar și o serie de decizii greșite separă învățământul românesc de aria academică internațională și nu permit ca universitățile să fim competitive.

Spre exemplu, promovarea academică a fost prost înțeleasă și reglementată recent, afectând competitivitatea universităților românești, prin faptul că suntem obligați să transferăm posturi pe perioadă determinată în posturi pe perioadă nedeterminată, fără concurs. Unele reglementări CNATDCU ale Ministerului Educației au creat situația absurdă ca în unele domenii, chiar dacă din doctorat sunt publicații Nature/Science sau în Top-10 din specialitate, totuși să nu se poată susține teza, decât dacă există publicații de tip conferință”, explică prorectorul UBB.

Daniel David susține că în urma politicilor academice naționale recente, prin care s-au tăiat locurile marilor universități ale țării, în acest an peste 110 studenți la nivel de master au fost împiedicați să învețe gratuit la UBB, ”acest lucru afectîndu-i mai ales pe cei care nu-și permit achitarea unor taxe de școlarizare”.

În aceste condiții, UBB solicită Ministerului Educației Naționale punerea în acord a legislației și practicilor academice naționale cu cele din aria academică europeană și dezvoltarea unor programe de excelență, după modelul celor din Germania și Marea Britanie, prin care universitățile românești care au o șansă să fie competitive în aria academică internațională să fie susținute în acest demers. Aceste programe pot veni la pachet cu programe de susținere a universităților mai mici, regionale/locale, cu implicarea autorităților regionale/locale”, mai arată Daniel David.

    UBB solicită dezvoltarea unor programe de susținere a cercetătorilor

De asemenea, UBB solicită Ministerului Cercetării și Inovării dezvoltarea unor programe de susținere a cercetătorilor pe perioadă nedeterminată și a instrastucturii de cercetare din universitățile de excelență și organizarea predictibilă de competiții pentru susținerea cercetătorilor angajați în universități pe perioadă determinată.

În fine, UBB solicită Ministerului Fondurilor Europene să gândească o politică de dezvoltare academică echilibrată și nebirocratică pentru toate regiunile țării, în cheltuire fondurilor europene; în acest moment toate proiectele majore de infrastructură a cercetării se află în sudul țării. În acest context, pentru se evita irosirea banilor europeni, aceștia trebuie dirijați în zonele de competitivitate națională și în cele care au potențialul de a ajunge competitive național. Infuzia de fonduri europene în zone și proiecte definite politic și/sau iluzoriu, duce la irosirea unor oportunități de dezvoltare a țării”, a conchis David.

US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale care ierarhizează universitățile pe baza performanțelor academice, dar și în funcție reputația globală și regională a acestora. Clasamentul general include cele mai bune 1.250 de universități din 75 de țări ale lumii, ale căror performanțe au fost analizate în funcție de 13 indicatori vizând reputația globală și regională a cercetării, publicațiile și manifestările științifice, impactul și numărul total al citărilor, colaborările internaționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.