Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea Harvard, în centrul unui scandal după o scrisoare pro-palestiniană a studenţilor: 'Regimul de apartheid este singurul vinovat'

harvard

Absolvenţi de la Harvard au denunţat luni o declaraţie pro-palestiniană a unor studenţi, care învinovăţesc Israelul pentru violenţele ce au cuprins regiunea, şi au îndemnat universitatea să ia măsuri împotriva semnatarilor, relatează Reuters.

Harvard este cea mai influentă universitate din politica americană. Opt foşti preşedinţi ai SUA şi patru dintre cei nouă actuali judecători ai Curţii Supreme sunt absolvenţi ai acestei renumite universităţi cu sediul în Cambridge, statul Massachusetts.

O coaliţie formată din 34 de organizaţii studenţeşti de la Harvard "consideră regimul israelian în întregime responsabil pentru toate violenţele care se desfăşoară" după decenii de ocupaţie, adăugând, într-o scrisoare deschisă, că "regimul de apartheid este singurul vinovat". Printre organizaţiile care au semnat scrisoarea se numără grupuri de susţinere musulmane şi palestiniene, plus altele cu nume de diferite origini, inclusiv Harvard Jews for Liberation şi Organizaţia de Rezistenţă Afro-Americană.

Reuters precizează că nu a putut verifica câţi studenţi au susţinut scrisoarea.

Preşedinta Harvard, Claudine Gay, şi conducerea superioară, inclusiv 15 decani, au emis luni un comunicat în care au spus că sunt "sfâşiaţi de moartea şi distrugerea declanşate de atacul Hamas care a vizat în weekend cetăţeni din Israel". Însă comunicatul a evitat referinţele directe la scrisoarea studenţilor sau o reacţie la aceasta.

Preşedintele emerit al Harvard, Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA în timpul preşedintelui democrat Bill Clinton şi fost preşedinte al universităţii, este unul dintre absolvenţii de la Harvard care a criticat actuala conducere a universităţii pentru că nu a reacţionat. "Tăcerea din partea conducerii Harvard a făacut ca universitatea să pară, în cel mai bun caz, neutră faţă de actele de terorism împotriva statului Israel", a scris Summers pe platforma socială X. "Sunt dezgustat", a adăugat el.

În timp ce universităţile au fost în mod tradiţional un bastion al libertăţii de exprimare şi al ideilor radicale, scrisoarea studenţilor de la Harvard a atins o coardă sensibilă în cadrul instituţiilor politice.

Elise Stefanik, reprezentantă republicană din New York şi absolventă a Harvard, a calificat scrisoarea drept "abominabilă şi odioasă" pentru că scuză "măcelul femeilor şi copiilor nevinovaţi".

Senatorul republican american Ted Cruz, absolvent al Facultăţii de Drept de la Harvard, a scris pe X: "Ce naiba este în neregulă cu Harvard?".

Mişcarea militantă islamistă Hamas, care controlează enclava palestiniană Gaza, a atacat sâmbătă Israelul în cea mai gravă breşă de securitate a ţării de la războiul purtat de armatele arabe în 1973. Israelul a răspuns cu atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza. Sute de persoane din Israel şi din Gaza au fost ucise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.