Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea Helmut Schmidt a retras o fotografie în care fostul cancelar poartă uniforma nazistă

domeniu berlin

Universitatea Helmut Schmidt din Hamburg, ce aparţine armatei germane, a retras o fotografie cu fostul cancelar care a dat numele acestei instituţii de învâţământ şi în care el poartă o uniformă a Wehrmacht-ului, decizie luată pentru aplicarea ordinului dat de guvernul de la Berlin de a fi eliminate din instituţiile militare toate simbolurile perioadei naziste, relatează agenţia EFE. Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului Bild, în respectivul ordin se dispune retragerea tuturor simbolurilor epocii naţional-socialiste, a accesoriilor şi imaginilor naziste şi în general a oricărui obiect care poate sugera 'simpatie sau devotament' faţă de Wehrmacht.

Acest ordin a fost emis în contextul scandalului provocat de identificarea în rândul armatei germane a doi soldaţi militanţi ai extremei drepte, bănuiţi că puneau la cale un atentat, unul dintre ei reuşind să se înregistreze ca refugiat sirian. În timpul investigaţiei s-a descoperit că în cazarma unde erau cantonaţi cei doi fusese amenajată o sală publică cu simboluri ale armatei naziste, conform Agerpres.

Helmut Schmidt (1918-2015), cancelar social-democrat între anii 1974 şi 1982, a fost ofiţer în Forţele Aeriene germane în perioada naţional-socialismului. El a participat la al Doilea Război Mondial, pentru a 'îndeplini o datorie' pe care a trebuit să o respecte în virtutea unei educaţii bazate pe disciplină, după cum a argumentat într-o declaraţie, în care a mai menţionat că, deşi pe măsura trecerii timpului a înţeles 'caracterul criminal al nazismului', a continuat să îndeplinească ordinele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.