Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Universitățile sunt actorii principali în generarea cunoașterii', declară Consiliul Național al Rectorilor

absolventi

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) susține că noul mecanism de susținere a cercetării din universități, anunțat de Ministerul Educației, corectează situația de până acum, când această funcție a fost afectată de lipsa unei finanțări predictibile, scrie Mediafax.ro.

Potrivit unui comunicat al CNR, în lumea modernă, universitățile sunt actorii principali în discovery/exploratory/fundamental research sau printre actorii principali în generarea cunoașterii, însă în România această funcție a fost sever afectată de lipsa unei finanțări predictibile direct dedicată cercetării științifice.

„Într-adevăr, cercetarea științifică din universități se putea realiza doar într-un context educațional (în multe zone științifice grevat de subfinanțare) și/sau impredictibil (pe baza granturilor obținute prin competiții organizate adesea nepredictibil); în acest fel nu se pot susține durabil nici infrastructuri de cercetare avansate și competitive, nici personal de specialitate dedicat (ex. laboranți/ tehnicieni/ cercetători), nici programe de cercetare programatice”, se arată în comunicat.

CNR susține că noul mecanism angajat de Ministerul Educației corectează această situație, îmbinând prin criteriile angajate echitatea și excelența, și crescând astfel șansa universităților românești în competiția internațională.

„Este un început important în mediul academic românesc, urmând ca mecanismul să poată să fie perfecționat, pe baza feedbackului cules în procesul de implementare în anii care vin, iar resursele crescute în timp, în funcție de posibilități, nevoi și performanță”, a declarat Daniel David, președintele în exercițiu al CNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.