Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNJR pune TUNURILE pe ministrul Justiției: Solicitare de URGENȚĂ către Guvern

timpolis.ro
dana girbovan

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă "modul profund netransparent" în care au fost modificate Codurile penale şi solicită Guvernului să revină asupra dispoziţiilor din OUG care nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege.

Acest mod de actiune este cu atat mai inadecvat cu cat Ministrul Justitiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul sa adopte intempestiv ordonanta de urgenta, fara sa mai astepte avizul Consiliului, incalcand in acest mod competentele acestuia.

PSD nu cedează presiunilor și lansează un atac virulent: Ar trebui să se predea singuri

Mentionam ca dreptul Parlamentului si al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat.

Cu toate acestea, orice modificare a legislatiei penale necesita existenta prealabila a unor dezbateri solide si analiza reala a tuturor posibilelor argumente in favoarea sau in defavoarea unor modificari. Or, dezbaterile ce au avut loc in aceste zile la Ministerul Justitiei sunt departe de a atinge acest deziderat.

In acelasi timp, UNJR subliniaza ca la baza unor dezbateri constructive sta informarea corecta a cetatenilor, motiv pentru care cerem tuturor institutiilor implicate sa faca toate eforturile necesare in acest scop.

Iohannis, criticat DUR de un membru CSM: Evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei

UNJR a subliniat in mod constant faptul ca promovarea unor modificari ale legislatiei penale prin intermediul Ordonantelor de Urgenta nu este permisa decat in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, dupa cum prevede in mod imperativ art. 115 din Constitutie, intrucat competenta primara de legiferare revine in primul rand Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului si unica autoritate legiuitoare. Existenta unor practici din trecut nu poate legitima un atare demers atunci cand acesta vine in contradictie cu norma constitutionala.

UNJR a solicitat inca de la momentul in care proiectul acestor acte normative a aparut in spatiul public ca modificarea sa nu se faca prin Ordonanta de Urgenta, ci in Parlament, in urma unor dezbateri in care sa fie implicati toti actorii interesati, inclusiv societatea civila si profesionistii dreptului. Acest lucru era cu atat mai necesar cu cat interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore in randul societatii.

In concluzie, UNJR solicita Guvernului Romaniei sa revina asupra dispozitiilor ce nu au intrat inca in vigoare si sa le transmita in Parlament sub forma unui proiect de lege, unde sa fie dezbatute in mod real si efectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.