Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNSAR: Deficitul de protecţie financiară a populaţiei României a crescut cu 5,6%

Varstnica

Deficitul de protecţie al românilor în faţa riscurilor de zi cu zi, care pot conduce la accidente, îmbolnăviri şi, din nefericire, chiar la deces, se situa anul trecut la o valoare de 620 miliarde lei (126 miliarde de euro), în creştere cu 5,6% faţă de 2020, potrivit unei analize realizate pentru UNSAR de către un grup de experţi independenţi.

Asigurările de viaţă au rolul de a contribui la reducerea acestui deficit şi la creşterea bunăstării şi siguranţei financiare a populaţiei. În acest context, UNSAR şi industria de profil susţin necesitatea stabilirii unui regim fiscal stimulativ pentru achiziţionarea de poliţe de asigurare de viaţă cu componentă exclusivă de protecţie, se arată într-un comunicat al UNSAR remis, luni, AGERPRES.

Conform aceleiaşi analize, diferenţa între resursele financiare necesare şi cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menţine standardul de viaţă în cazul producerii unui eveniment neprevăzut este din ce în ce mai mare, iar ponderea în PIB a deficitului de protecţie se menţine la un nivel ridicat, de 52% (2021). Pentru majoritatea familiilor efectul este scăderea drastică a nivelului de trai şi dependenţa de ajutoarele sociale oferite de stat.

"Asigurările de viaţă, prin rolul lor principal, cel de protecţie, pot contribui la reducerea vulnerabilităţii familiilor din România şi a dezechilibrelor sociale. Interesul în creştere la nivelul societăţii pentru aceste produse ne arată că din ce în ce mai mulţi români îşi doresc să fie mai bine protejaţi în calea riscurilor la care suntem expuşi. În plus, dezvoltarea continuă a acestui segment al pieţei de asigurări ar putea contribui la creşterea bunăstării şi siguranţei financiare a populaţiei", a afirmat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Deşi piaţa asigurărilor de viaţă a crescut constant în perioada 2017-2021, gradul de acoperire din România rămâne, totuşi, unul dintre cele mai scăzute din regiune. Potrivit datelor ASF, ponderea activităţii de asigurări de viaţă în totalul sectorului de asigurări se află la un nivel scăzut, comparativ cu celelalte state analizate ale UE, deşi protecţia financiară contractată de români prin intermediul asigurărilor de viaţă a urcat cu 11%. Astfel, ponderea segmentului de asigurări de viaţă s-a situat la 17% în totalul subscrierilor, comparativ cu circa 74% în Italia, 46% în Franţa sau 40% în Ungaria.

Asigurarea de viaţă este unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de state în aplicarea politicii lor sociale. Majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă. În România, poliţele de asigurare de viaţă nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. În acest context, UNSAR şi industria de profil susţin necesitatea stabilirii unui regim fiscal stimulativ pentru achiziţionarea de poliţe de asigurare de viaţă cu componentă exclusivă de protecţie. O astfel de măsură va avea un impact minim asupra bugetului de stat, dar va aduce beneficii majore pentru protecţia populaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.