Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNSAR denunță `valul de știri false` despre industria asigurărilor din România

appa-asigurari.ro
UNSAR

UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România respinge cu fermitate acuzațiile aduse astăzi întregii industrii de asigurări din România, bazate pe informații false sau trunchiate, care nu reflectă realitatea sau angajamentul industriei de asigurări față de consumatori, clienți sau față de societate în ansamblul său.

Recomandăm încă o dată organizațiilor care nu au competențe în domeniul asigurărilor, dar care au interese în modificarea legislației specifice, să evite prezentarea unor astfel de informații distorsionate și eronat interpretate. Așa cum am precizat și anterior, aceste demersuri constante pot dăuna, în mod nejustificat, încrederii clienților și stabilității unei întregi industrii cu o importanță socială și economică semnificativă. Considerăm, totodată, că respectarea atribuțiilor de către fiecare organizație profesională sau instituție este esențială pentru buna funcționare a industriei de asigurări și, de altfel, a unei societăți.

  • Despăgubiri plătite

Principiul esențial al asigurărilor, pe baza căruia funcționează această industrie, constă în plata despăgubirilor. În 2019, conform datelor oficiale, industria a plătit despăgubiri de peste 3,46 milioane de euro în fiecare zi calendaristică. Suma cumulată a despăgubirilor plătite în 2019 a fost mai mare cu peste 167 milioane de euro decât anul precedent. În acest context, afirmații de genul „În România, daunele sunt plătite de asigurători conform legii doar ca excepție și în niciun caz ca regulă generală” sunt lipsite de fundament și pot fi interpretate drept tendențioase sau defăimătoare, în contextul în care sunt contrazise de rapoartele oficiale ale autorităților române.

  • Piața românească de asigurări în context european

Una dintre particularitățile cu care se confruntă industria de asigurări din România, spre deosebire de alte piețe europene, inclusiv din Europa Centrală și de Est, este reflectată de nivelurile ridicate la care au ajuns indicatorii specifici, precum rata daunei și rata combinată tehnică.

Astfel, rata combinată tehnică (indicator care, simplificat, reflectă raportul dintre despăgubirile plătite, rezervele de daună, alte costuri și primele brute), a atins în 2019 un nivel de 108,2% pentru întregul segment al asigurărilor generale, 116% pentru segmentul RCA. Un nivel de peste 100% al acestui indicator reflectă faptul că, în general, asigurătorii plătesc mai mult decât încasează, ceea ce pune presiune asupra pieței.


În plus, referitor la rata daunei, conform unui studiu dat publicității de APPA, piaţa de asigurări auto din România înregistrează cel mai mare nivel din Europa Centrală și de Est, după ce în 2019 a raportat cea mai puternică degradare a raportului dintre daunele plătite și primele brute subscrise, respectiv o creştere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator.

  • Consiliul Concurenței

UNSAR a contestat în instanță decizia Consiliului Concurenței legată de o presupusă faptă din 2012, considerând că nu s-a încălcat legislația de concurență. Procesul se află în desfășurare.

  • Petiții înregistrate

UNSAR susține dreptul clienților de a utiliza toate mijloacele legale pe care le au la dispoziție atunci când consideră că sunt neîndreptățiți, fiecare petiție fiind importantă pentru industrie. Însă creșterea numărului de petiții adresate ASF în 2019 este însoțită de o serie de particularități necesare pentru a putea elabora întregul context:

-      numărul de petiții înregistrate la ASF în 2019 reprezintă 0,13% din totalul contractelor de asigurare încheiate în România și 1,28% din totalul dosarelor de daune avizate de asigurători în 2019

-      peste 9 din 10 petiții (92%) s-au referit la polițe de tip RCA, transmise, într-o proporție, inclusiv de către unități service

-      menționăm că asigurările RCA reprezintă circa 36% din totalul subscrierilor pieței de asigurări din România

-      petițiile unice înregistrate pentru RCA reprezintă 0,31% din numărul contractelor RCA în vigoare la final de 2019, respectiv 4,47% din numărul dosarelor de daună RCA avizate în 2019

-      este important de reținut că daunele plătite pentru polițele tip RCA, care reprezintă majoritatea petițiilor înregistrate în 2019, cumulează peste 657 de milioane de euro (3,12 miliarde de lei), echivalentul a peste 1,8 milioane de euro pe zi. În același timp, industria de asigurări continuă să plătească daune consistente către un parc auto (din păcate) învechit, în care un sfert dintre autoturismele înmatriculate în România (24%) sunt mai vechi de 20 de ani și peste trei sferturi (79%) mai vechi de 11 ani.

O mare parte a asigurătorilor monitorizează în mod constant, în plus față de petiții, o serie de indicatori care măsoară gradul de mulțumire a clienților, precum NPS (Net Promoter Score) și urmărind ajustarea activităților funcție de feedback-ul clienților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.