Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNTRR cere exceptarea tuturor şoferilor profesionişti de la măsurile de carantină şi respectarea culoarelor verzi din UE

tir tiruri

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor exceptarea şoferilor români şi străini de la măsurile de carantină şi de la prezentarea unui test RT-PCR sau a unei dovezi de confirmare a vindecării de infecţia cu Sars-Cov-2, pentru evitarea blocajelor la frontiere şi respectarea culoarelor verzi din UE.

"UNTRR înţelege necesitatea impulsionării campaniei de vaccinare, însă şoferii profesionişti sunt lucrători esenţiali şi s-au aflat în linia întâi încă de la începutul pandemiei, livrând bunurile necesare pentru consumul şi sănătatea populaţiei. România are un deficit de şoferi profesionişti, iar orice decizie de carantinare a acestora poate duce la blocaje grave în lanţurile de aprovizionare, dar şi la o scădere a afacerilor firmelor de transport rutier (industria de transport rutier generează 5% din PIB şi are o contribuţie de 5,68 miliarde de euro la exportul de servicii în 2020 şi de 6,26 miliarde de euro în 2019)", se menţionează într-un comunicat al UNRTRR remis joi AGERPRES.

În opinia transportatorilor, prevederile Hotărârii nr. 43 din 01.07.2021 sunt discriminatorii pentru conducătorii auto care sosesc în România din ţări terţe care se află în zona verde conform listei cu clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată şi cărora li se solicită la intrarea pe teritoriul naţional a dovezii vaccinării, testului negativ PCR sau vindecării după infecţia cu Sars-Cov-2.

"De exemplu, Slovenia, după ce iniţial a introdus măsura carantinei pentru toate persoanele care sosesc în acest stat începând cu 15 iulie 2021, a revenit şi a introdus excepţii de la măsura carantinei şi prezentării testului negativ PCR pentru toate persoanele angajate în domeniul transporturilor internaţionale pentru o perioadă de tranziţie din 14 iulie până pe 15 august 2021. Scopul extinderii excepţiilor este de a permite conducătorilor auto să se pregătească pentru noua reglementare privind condiţiile de intrare în Slovenia", se menţionează în comunicat.

Totodată, UNTRR atrage atenţia că, potrivit Hotărârii nr. 43 din 01.07.2021, "lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din ţările menţionate, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi", sunt exceptaţi de la măsura carantinei, iar în acest caz, lucrătorii din transportul rutier sunt discriminaţi în raport cu aceştia.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a implementat încă de anul trecut culoarele verzi şi a îndemnat statele membre să renunţe la restricţiile de călătorie şi carantina obligatorie a lucrătorilor din sectorul transporturilor care nu prezintă simptome. Astfel, lucrătorii din transporturile rutiere nu ar trebui să fie împiedicaţi să treacă o frontieră internă pentru a-şi îndeplini funcţiile în domeniul transporturilor, mai spun reprezentanţii UNTRR.

În acest context, UNTRR solicită modificarea Hotărârii nr. 43 din 01.07.2021, prin reintroducerea excepţiilor de la măsura carantinei sau prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 sau prezentării dovezii confirmării vindecării după infecţia cu Sars-Cov-2 pentru: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum şi conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului; conducătorii auto, care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei din statul de rezidenţă al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidenţă, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu.

"UNTRR solicită adoptarea acestor modificări de urgenţă pentru a se debloca situaţia în care conducătorii auto profesionişti sunt puşi în carantină, chiar dacă sosesc în România din ţari din zona verde", se subliniază în comunicatul transportatorilor.

Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectueaza transporturi interne şi internaţionale de marfa şi persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.