Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul din adjuncți săi CONFIRMĂ vinovația procurorului general Stoianoglo: ‘Da, dar a fost o eroare tehnică’

Alexandr Stoianoglo

Iurie Perevoznic, unul dintre adjuncții suspendați ai procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, și el proaspăt suspendat din funcție, ca urmare a reținerii pentru 72 de ore, confirmă public faptul că șeful Procuraturii a încălcat legea atunci când a dispus plata către fostul șef al Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale Nicolae Chitoroagă a circa 300 mii de lei, la plecarea din sistem, contrar legii. Declarațiile în acest sens au fost făcute astăzi, 6 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă organizate în susținerea lui Stoianoglo. Totuși, drept argument, Perevoznic susține că semnarea actului respectiv a fost ”o eroare tehnică” și că imediat ce a aflat despre această încălcare, a fost dispusă returnarea banilor acordați ex-procurorului Chitoroagă, fapt care s-ar fi produs la mijlocul lunii septembrie 2021.

„Noi într-adevăr recunoaștem că indemnizația nu trebuia să fie inclusă în ordinul respectiv. Or, când am constat noi aceste momente, am verificat și discutat cu colegii noștri și am constatat că într-adevăr a fost o greșeală tehnică. O omisiune. Vreau să fac aici o paranteză, legislația presupune mai multe forme de răspundere juridică și doar pentru faptele grave, pentru faptele din culpă, pentru faptele comise cu intenție sau din neglijență gravă survine în anumite situații. Noi nu am stabilit vreo intenție a cuiva. Mai mult ca atât, în situația când am depistat a fost modificat ordinul și a fost exclus acest punct. Ex-procurorul a înțeles greșeala și el a restituit acești bani. Este vorba despre 160 de mii dacă nu mă înșel. Acești bani au fost întorși în buget și sunt în gestiunea instituției, încă de la mijlocul lunii septembrie. Mie mi-i greu să dau apreciere acestui act ca fiind un abuz”, a declarat Perevoznic.

Portalul de știri SafeNews.md a fost cel care încă în luna mai a anului 2020, a scris despre faptul că, deși a fost suspendat din fucție, după ce s-a ales cu un dosar penal, fostul șef PCCOCS a fost eliberat din organele de drept la cererea proprie. Mai mult decât atât, acesta s-a pricopsit și cu o indemnizație unică pentru concediere de peste 272 mii lei. Subiect despre care Procuratura Generală evită să vorbească.

Deși redacția a solicitat printr-o cerere oficială, adresată Procuraturii Generale, să se prezinte copia ordinului de eliberare a lui Chitoroagă, reprezentanții instituției au ignorat subiectul. Astfel că un răspuns nu a fost recepționat. Analizând, însă declarațiile de avere și interese depuse de către Chitoroagă, acesta indică faptul că în urma concedierii sale s-a ales totuși cu indemnizația unică. Nici mai mult, nici mai puțin, Chitoroagă a primit 272.935 lei.

După mediatizarea subiectului, ex-șefa Aparatului Procuraturii Generale a emis un răspuns la solicitare prin care jurnaliștii fost informați că „Procuratura nu este în drept să elibereze copia ordinului de eliberare din funcție a dlui Nicolae Chitoroagă”.

La circa un an distanță, mai exact la 19 iulie anul curent, redacția SafeNews.md a reușit să obțină ordinul semnat de Stoianoglo pe care Procuratura Generală, evita să-l facă public.

content-image

content-image

Astfel, ordinul respectiv demonstrează faptul că Alexandr Stoianoglo, ocupând funcția de procuror general, a încălcat vădit legea. Or, potrivit alin.(5) al art. 62 din Legea cu privire la Procuratură, este indicat că: „Dacă, la data eliberării din funcţie a procurorului, există o procedură contravenţională în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizaţiei prevăzute mai sus se suspendă pînă la soluţionarea irevocabilă a cauzei. În cazul constatării vinovăţiei procurorului în aceste cauze, indemnizaţia nu se acordă.”

Prin urmare, în urma semnării acelui ordin, Alexandr Stoianoglo ar fi prejudiciat statul cu o sumă care, potrivit art. 126, ar fi în proporții mari.

Sursele SafeNews.md au confirmat că, întra-devăr, banii oferiți ilegal lui Nicolae Chitoroagă ar fi fost returnați instituției la data de 16 septembrie 2021 – cash. Însă se poate constata că acest fapt s-ar fi produs la circa doi ani distanță și nu imediat ce s-a depistat încălcarea, așa cum susține Perevoznic, în apărarea lui Stoianoglo.

Precizăm că procurorul general, suspendat, Alexandr Stoianoglo a fost reținut ieri pentru o perioadă de 72 de ore într-o cauză penală pornită pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi falsul în declarații de avere și interese personale.

O scurtă documentare a Codului penal din Republica Moldova ne face să înțelegem că acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo, legat de semnarea acestuia ordin s-ar putea încadra în prevederile articulului 328. Prin urmare Alexandr Stoianoglo este apt dea fi tras la răspundere, cel puțin pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Articolul 328. Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu

  • · (1) Săvîrşirea de către o persoană publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice,
  • · se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
  • · (11) Refuzul neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrîngerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv desfăşurarea neîntemeiată a unor controale, dacă aceasta a cauzat daune drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, în valoare de cel puţin 10 salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvîrşirii faptei,
  • · se pedepseşte cu amendă de la 1200 la 4000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 6 luni, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 pînă la 5 ani.
  • · (2) Aceleaşi acţiuni însoţite:
  • · b) de aplicarea armei;
  • · se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
  • · (3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2):
  • · b) săvîrşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică;
  • · c) săvîrşite în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale;
  • · d) soldate cu urmări grave,
  • · se pedepsesc cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.