Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul din punctele nevralgice ale Brexitului a fost rezolvat. Londra și Madridul au decis soarta Gibraltarului

gibraltar

Teritoriu britanic revendicat de Spania, soarta Gibraltarului "a fost rezolvată" între Londra şi Madrid în cadrul acordului asupra Brexit-ului, a anunţat joi premierul spaniol, Pedro Sanchez, la încheierea summitului european de la Bruxelles, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Gibraltarul nu va fi o problemă pentru a se ajunge la un acord privind Brexit-ul. A fost rezolvată cu guvernul britanic", a afirmat Pedro Sanchez fără să ofere mai multe detalii, într-o conferinţă de presă.

În aprilie 2017, cu puţin înainte de începere negocierilor legate de divorţ, partenerii Marii Britanii au lăsat Madridului şi Londrei grija de a aplica orice viitor acord privind Brexit-ul la disputată enclavă Gibraltar, teritoriu britanic strategic din Marea Mediterană.

Citește și: Încasări URIAȘE încă de la 14 ani! Ce fotbalist cunoscut câștiga mai mult decat părinții

Ulterior, cele două guverne au demarat discuţii şi au reuşit să finalizeze deja un "protocol" cu privire la Gibraltar ce va însoţi acordul global de divorţ aflat încă în negociere între Londra şi UE.

În paralel, Madridul şi Londra negociază chestiunile litigioase între Spania şi Gibraltar, ca politica fiscală a enclavei, politica sa de mediu sau drepturile angajaţilor care circulă cotidian între Gibraltar şi Spania.

Subiectele cele mai dificile ca aeroportul şi suveranitatea nu fac parte din discuţii.

Gibraltarul, teritoriu unde trăiesc circa 30.000 de persoane, este situat la extremitatea sudică a Peninsulei Iberice. Din 1713, aparţine Marii Britanii, dar Madridul îl revendică de mai mulţi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.