Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cei mai controversaţi procurori pleacă din DNA: Responsabil de achitarea lui Tăriceanu, acuzat de colaborare cu SRI, spălat de CSM

Sigla DNA

Procurorul David Deca, autorul dosarului în care Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv, cere să plece din DNA. Deca a condus în ultimii ani DNA Braşov, fiind recent în centrul unui scandal legat de colaborarea cu SRI. Procurorul solicită să-şi continue activitatea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

"Notă privind solicitarea domnului CORNEL DAVID - DECA, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie la data expirării delegării sale în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Braşov din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia." - este punctul 4 al ordinii de zi al şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM de marţi, 28 mai.

Demersul procurorului este cel puţin ciudat, în contextul în care a câştigat recent un proces disciplinar, iar Secţia de procurori i-a apărat reputaţia în urma unor dezvăluiri privind colaborarea cu SRI. Secţia pentru procurori i-a admis lui Deca cererea de apărare a reputaţiei profesionale, contrar raportului întocmit de Inspecţia Judiciară în acest caz, în urma unui articol publicat de luju,ro, cu titlul "PROCURORUL SECURIST A FOST DECLASIFICAT – Exclusiv: David Deca, șeful DNA Brașov, a fost colaborator al SRI în dosarul “Ferma Băneasa”, în care s-au falsificat sute de stenograme. Actele declasificate relevă că în pofida interdicției legale de colaborare cu serviciile, Deca ordona SRI să-i facă probele: “Apreciem utilă constituirea unei echipe operative... solicităm că mandatele să fie puse în aplicare de SRI întrucât COLABORĂM în instrumentarea acestui dosar”".

Cererea de plecare din DNA a lui Deca vine la scurt timp după ce procurorul Daniela Lupu, şefa DNA Piteşti, şi-a dat demisia din funcţia de conducere şi a solicitat să plece din DNA. Solicitarea a fost inclusă pe ordinea de zi a unei şedinţe a Secţiei pentru procurori a CSM, însă Daniela Lupu s-a răzgândit şi a renunţat la demisie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.