Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cei mai mari compozitori români a fost găsit MORT

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Compozitorul şi muzicologul Doru Popovici a murit marţi, la vârsta de 87 de ani, anunţă site-ul www.clasicradio.ro.

"Astăzi, 5 martie 2019, s-a stins din viaţă compozitorul şi muzicologul Doru Popovici, la vârsta de 87 de ani. Crezul său în puterile melodiei, cu adânci rădăcini în cântul bizantin, l-a singularizat în rândul generaţiei din care a făcut parte - Wilhelm Georg Berger, Tiberiu Olah, Pascal Bentoiu, Anatol Vieru, Dumitru Capoianu, Myriam Marbé - ca un spirit contemplativ şi un arhitect al esenţelor", precizează sursa citată.

Citește și: USR Plus șochează! ‘Proprietatea privată trebuie să dispară’

Potrivit familiei, maestrul Popovici va fi înmormântat joi, la ora 13,00, la Cimitirul Bellu din Capitală, lângă Rotonda Compozitorilor.

Doru Popovici şi-a început studiile muzicale la Timişoara sub îndrumarea compozitorului şi muzicologului Liviu Rusu.

Citește și: Liviu Dragnea are parte de o zi plină de emoții! Zi decisivă pentruliderul PSD! Instanța va da un verdict azi

La Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti i-a avut profesori pe Mihail Jora şi Mihail Andricu, iar specializările de la Darmstadt l-au atras pentru scurtă vreme în zona muzicii post-expresioniste.

În 1953, la 21 de ani, obţinea primul premiu de compoziţie, dintr-un şir de 19 distincţii, cu Sonatina pentru pian, editată ulterior la Lepzig. În 1954 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, unde a activat în comisiile de cor şi în cele de muzică de cameră şi simfonică.

Citește și: Gigi Becali, amendat de Comisia de Disciplină a FRF! Care este cauza

"În 1968 a fost angajat la Societatea Română de Radiodifuziune; timp de peste 40 de ani a pledat aici în favoarea tinerilor interpreţi, compozitori şi muzicologi şi, nu în ultimul rând, pentru valorile naţionale. Piese instrumentale şi Corespondenţe spirituale de Doru Popovici se numără printre cele mai longevive cicluri de emisiuni ale instituţiei. După 1990 a fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică şi la universităţile particulare "Luceafărul" şi "Spiru Haret" din Bucureşti", informează www.clasicradio.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.