Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Ucraina a sărit în aer. S-au înregistrat 2-3 explozii pe secundă, anunță Ministerul Apărării de la Kiev

www.standard.co.uk
Explozie Cairo

Ministerul Apărării ucrainean a declarat marţi dimineaţă că incendiul declanşat la depozitele de muniţii de lângă localitatea Icinia, regiunea Cernigov, a provocat explozii în lanţ, la primele ore ale zilei fiind înregistrate chiar şi 2-3 explozii pe secundă, ulterior însă intensitatea acestora a mai scăzut, potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform.

'La ora locală 07:00 (04:00 GMT) intensitatea exploziilor a fost de două-trei pe secundă', indică într-un comunicat de presă Statul Major al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook.

Accidentul, potrivit comunicatului, ale cărui cauze nu sunt cunoscute încă, nu a provocat deocamdată decese şi răniţi. Totuşi, conform portalului RBC-Ukraina, 67 de persoane s-au simţit rău şi au cerut ajutor medicilor.

Peste 10.000 de persoane au fost evacuate din localităţile din apropierea depozitelor de armament, dar autorităţile estimează că ar putea fi nevoie de evacuarea a 20.000 de persoane.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a convocat o reuniune de urgenţă cu responsabili de la Apărare şi Securitate pentru a analiza situaţia creată după exploziile la arsenalul situat lângă oraşul Icinia, la 100 de kilometri nord-est de Kiev.

'Guvernul a primit instrucţiuni să furnizeze întregul ajutor necesar populaţiei', scrie pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, Sviatoslav Ţigolko, citat de EFE.

Potrivit presei ucrainene, depozitul unde s-a produs accidentul este unul dintre cele mai mari din ţară, întinzându-se pe o suprafaţă de 628 de hectare, aici fiind stocate între 130.000 şi 150.000 de tone de proiectile, de la muniţie pentru arme mici până la rachete.

Biroul procurorului militar al Ucrainei a deschis un dosar penal pentru 'neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor militare care au dus la consecinţe grave', o infracţiune pedepsită cu până la 7 ani de închisoare.

Dar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) cercetează în prezent şi ipoteza unei diversiuni, mai ales după ce responsabili ai Statului Major ucrainean au declarat - potrivit presei de la Kiev - că incendiul ar fi fost precedat de patru explozii.

În zona incendiului, spaţiul aerian a fost închis pe o rază de 30 km. Circulaţia rutieră şi feroviară în zonă a fost suspendată.

La faţa locului acţionează o celulă de criză, coordonată de premierul ucrainean Volodimir Groisman, care s-a deplasat în zonă la primele ore ale dimineţii.

Circa 220 de pompieri au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările şi 60 de autospeciale ale Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, au fost trimişi 105 pirotehnişti şi 39 de echipamente. Totodată, autorităţile au suplimentat măsurile de securitate în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.