Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE - Cei 135 de turişti blocaţi pe munte au fost SALVAŢI. Operaţiunea a durat mai bine de cinci ore / VIDEO

munte Ciolos

UPDATE 22.50:

Ultimii dintre turiştii rămaşi blocaţi pe munte, duminică seară, în zona Babele din Masivul Bucegi au fost îmbarcaţi în vehicule pentru bătătorit zăpada şi sunt coborâţi către Dichiu de către salvamontişti şi jandarmii montani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, jandarmii montani şi salvamontiştii care participă la acţiunea de recuperare a turiştilor rămaşi blocaţi pe platoul Bucegi i-au îmbarcat în vehiculele speciale pentru transportul pe munte pe ultimii 30 de turişti rămaşi la peste 2000 de metri altitudine. Aceştia au fost îmbarcaţi în paru vehicule de tip Ratrac şi sunt coborâţi spre zona Dichiu.

Anterior, un grup format din 54 de turişti a fost coborât de pe munte, în primă fază, iar mai apoi un al doilea convoi format din cinci vehicule a coborât de pe munte încă 50 de turişti.

Unii dintre aceştia au fost îmbarcaţi în autobuze, microbuze şi autovehicule cu tracţiune integrală aparţinând Jandarmeriei sau ISU din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş pentru a fi duşi către staţiunea Buşteni, unde sunt cazaţi, în timp ce alţii, care au fost aşteptaţi  de rude sau prieteni la Dichiu, au plecat cu autovehicule personale pe un drum închis circulaţiei publice, acoperit cu gheaţă pe unele porţiuni, spunând că vor să ajungă mai repede la masa de revelion.

Acţiunea de recuperare a turiştilor a durat peste cinci ore şi a implicat angajaţi ai mai multor structuri din Ministerul de Interne şi salvamontişti din trei judeţe.

UPDATE:

Operaţiunea de salvare a turiştilor blocaţi pe munte continuă şi la această oră, potrivit Jandarmeriei Române.

"Chiar în aceste momente! Operațiunea de salvare continuă și la această oră, vom termina misiunea doar atunci când toți turiștii vor fi în siguranță.", se arată în anunţul postat de Jandarmeria Română pe Facebook.

UPDATE:

Turiştii blocaţi pe munte, duminică seară, la peste 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi sunt coborâţi cu utilajele pentru bătătorit zăpada, primul grup, format din 54 de persoane, fiind coborât la Dichiu, de unde oamenii sunt preluaţi de microbuze şi autovehicule de teren ale structurilor din subordinea MAI. Iniţial, autorităţile hotărâseră ca oamenii să fie coborâţi pe jos până la Piatra Arsă, potrivit NEWS.RO.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, a declarat că primii 54 dintre turiştii blocaţi pe munte au fost coborâţi cu ratrac-urile, decizia de a se renunţa la coborârea pe jos fiind luată în condiţiile în care pe munte vântul suflă puternic, iar operaţiunea ar fi fost foarte dificilă.

Cei 54 de turişti au ajuns în zona Dichiu, din judeţul Dâmboviţa, de unde urmează să fie preluaţi de microbuze şi autovehicule de teren pentru a fi transportaţi în staţiunea Buşteni.

Acţiunea de coborâre a celorlalţi turişti continuă.

UPDATE:

"Avem 135 de turişti blocaţi la Babele. Din cauza condiţiilor meteo, vânt, telecabina nu mai poate circula. De la Peştera deja au urcat şase colegi jandarmi de la Dâmboviţa. Ei sunt însoţiţi de trei salvamontişti. Din Prahova ne deplasăm 12 jandarmi cu cinci auto. Avem mijloace suficiente - microbuze, autobuze, tot ce trebuie pentru a-i aduce în siguranţă", a spus şeful Jandarmeriei Prahova, Liviu Coman, pentru AGERPRES.

Acesta susţine că toţi turiştii vor fi coborâţi în seara aceasta, însă a evitat să spună cât timp ar putea dura operaţiunea de salvare, arătând că depinde şi de condiţiile meteo dar şi de faptul că în grup sunt copii. Potrivit acestuia, un traseu în condiţii normale poate fi făcut în aproximativ o oră şi jumătate.

Coman a mai arătat că, primul apel al turiştilor a fost făcut prin sistemul unic 112, la ora 15.22.

UPDATE

"Jandarmi montani din trei județe, Prahova, Dâmbovița și Argeș, alături de salvamontiști și lucrători din cadrul Administrației Pârtiilor derulează în acest moment o operațiune complexă pentru coborârea în siguranță a 135 de turiști blocați pe platoul Babele. Operațiunea este în desfășurare", a transmis Jandarmeria Română, într-o postare pe Facebook.

*

Este stare de alertă între autorităţi după ce 135 de turişti au rămas blocaţi la Cabana Babele. Potrivit România TV, oamenii au rămas pe munte după ce telecabina care urma să-i transporte înapoi, în oraş, s-a defectat. Jandarmi din judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa au fost mobilizaţi de urgenţă şi intervin pentru a-i salva pe cei peste 100 de oameni.

Citeşte şi: Tragedie în prag de An Nou, în Suceava: O persoană a murit şi mai multe au fost duse de urgenţă la spital .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.