Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE Percheziții divulgate pe cale oficială cu o lună înainte în dosarul Strehaia - Opinia unor avocați și magistrați privind metoda polițistului anchetator

stiri.md
Politia Moldoveana perchezitii

UPDATE: Adaugă în textul știrii inițiale comunicatul oficial emis de Poliția Română.

Situație atipică față de dispozițiile Codului de Procedură Penală are loc într-un dosar de evaziune și spălare de bani în care sunt vizați mai mulți romi din localitatea Strehaia, între care presupuse rude ale cantautorului de manele poreclit „Leo de la Strehaia„.

Potrivit unui document oficial din dosar se pare că polițistul care derulează cercetările a anunțat în cel puțin o situație, cu o lună înainte, contrar cutumei judiciare și a dispozițiilor CPP, avocații celor cercetați că va derula o percheziție.

Concret, în actul polițistului transmis tuturor avocaților, nu doar a avocatului inculpatului, la locațiile căruia vor avea loc perchezițiile acesta indica luna anul ziua si orele la care, peste o luna va merge în control.

content-image

Pentru a lămuri demersul atipic al ofițerului de poliție SPS a contactat mai mulți avocați, polițiști și magistrați care au explicat detaliat de ce, în esență, măsura percheziției nu se divulgă decât la momentul la care organele de cercetare judiciară pun efectiv în aplicare mandatul de percheziție emis de către judecătorul de drepturi și libertăți.

Opinia unui avocat

Unul dintre avocații contactați de SPS a explicat faptul că deși pare atipic nu e neapărat nelegală sau greșită măsura polițistului în acest caz, dar numai în ipoteza în care obiectul perchezițiilor ar fi fost cunoscut detaliat deja de către toți cei informați, astfel că percheziția in sine ar fi devenit o formalitate procedurală ce trebuia să aibă loc.

În sens contrar acestei ipoteze același avocat arată că într-adevăr cutuma judiciară privind perchezițiile este aceea că ele nu se divulgă sub nicio formă și a amintit de mai multe cazuri ale unor polițiști urmăriți penal și deferiți justiției tocmai pentru că au divulgat inculpaților momente când urmau să aibă loc percheziții.

Opinia unui polițist

Toți polițiștii consultați de SPS privind această situație au explicat identic că data perchezițiilor pe care ei le derulează în dosarele în care fac cercetări penale nu se divulgă, că nu au procedat de maniera prezentată niciodată și au arătat retoric că percheziția nu mai poate avea un rezultat potențial palpabil de vreme ce inculpatul cunoaște data.

„Este în natura firii să încerci fie sa plantezi probe favorabile fie să le distrugi sau ascunzi pe cele nefavorabile, din momentul în care tu cunoști cu subiect și predicat data la care poliția vine la tine acasă, tu fiind suspectat de fapte penale”, spune ofițerul judiciarist consultat de SPS.

Opinia magistraților

Consultând mai mulți judecători și procurori aceștia au indicat că situația semnalată SPS nu este firească, unul dintre procurorii consultați precizând că poate avea chiar conotație penală.

„Percheziția nu se divulgă, punct. Este adevărat că textul nu te condiționează când să anunți partea vizată a-i anunti însă te obliga să-i informezi. Problema aici pleacă de la natura percheziției. S-o faci silențios”, a transmis scurt procurorul consultat.

Procurorul PCAB avertizat despre situație de către avocați

Surse judiciare afirmă pentru SPS că procurorul care supraveghează ancheta penală în acest caz ar fi fost informat punctual de către unii dintre avocații cărora polițistul Banu le-a înmânat acest document că ei nu doresc să fie „complici„, „părtași„ la demersul  „eronat„ al polițistului și că ar putea să nu participe la percheziția anunțată cu o lună înainte.

Dosarul Strehaia - Aur găsit la percheziții

Poliţiştii din București și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au făcut marți percheziții în Capitală și județele Ilfov, Argeș și Mehedinți într-un dosar de delapidare și spălarea banilor în legătură cu colectarea șu reciclarea deșeurilor, potrivit unui comunicat de presă al poliției.

Printre cei percheziționați se numără și rude ale cântărețului Leo de la Strehaia, condamnat definitiv într-un dosar de evaziune fiscală. Potrivit surselor judiciare, la percheziții anchetatorii au găsit monede de aur îngropate, dar și mașini de lux.

Poliția susține că, din 2021, persoanele vizate, în calitate de administratori ai unor firme cu domeniu de activitate de colectare sau reciclare a deșeurilor, ar fi primit, transferat și ridicat sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, prin care au prejudiciat cu circa 12 milioane de lei o altă firmă din domeniu.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate documente contabile, 11.000 de euro, 8.000 de lei, precum și 72 de monede din metal prețios. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile (3 autoturisme de lux) și imobile, precum și a conturilor bancare ale bănuiților, până la concurența sumei de 12.798.050,83 de lei.

Un bărbat de 34 de ani a fost reținut, pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior, acesta a fost prezentat instanței, care a dispus punerea în libertate a acestuia.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, precum și de cel al Autorității Vamale Române.

Reacția oficială a Poliției Capitalei

„Cu privire la un articol de presă, în care se face referire la informarea prealabilă a unei părți dintr-o cauză penală, aflată în instrumentare la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice - Sector 3, Serviciul Informare și Relații Publice din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este abilitat să comunice următoarele:
Înscrisul fotocopiat și expus în articol conține o eroare materială, îndreptată ulterior, în conformitate cu prevederile art. 278 Cod de Procedură Penală - Îndreptarea erorilor materiale, în sensul că, data tehnoredactării înscrisului este data efectuării activității în cauza penală (la momentul la care aceasta a fost inițiată) iar partea din conținut ștearsă conține datele cu caracter personal ale apărătorilor celorlalte părți, ce au solicitat încuviințarea participării la efectuarea oricărui act de urmărire penală, potrivit legii.
De asemenea, în cauza penală menționată, solicitarea pentru încuviințarea efectuării activității menționate nu fusese încă formulată judecătorului de drepturi și libertăți, la data eronat atribuită procesului-verbal”, se arată în comunicarea oficială a Poliției Capitalei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.