Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Eta ameninţă statele din nordul Americii Centrale

twitter
uragan dorian

Înaintarea uraganului Eta în Marea Caraibelor a condus luni la instituirea stării de alertă în Nicaragua, ţară ce urmează să lovită puternic de furtună în cursul nopţii de luni spre marţi, la fel ca şi Honduras şi El Salvador, relatează AFP şi Reuters potrivit Agerpres.

Furtuna ar putea lovi coasta nord-estică din Nicaragua cu forţa unui uragan de categoria a 4-a, a anunţat luni Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) cu sediul în Miami, Statele Unite.

Ploile abundente provocate de uraganul Eta vor cauza viituri "catastrofice" şi alunecări de teren în America Centrală, a precizat NHC.

Jamaica, sudul Haiti, Insulele Cayman, El Salvador şi sudul Mexic ar putea fi de asemenea afectate.

Autorităţile din Nicaragua au intensificat măsurile de prevenţie în oraşele şi regiunile de pe coasta nord-estică a ţării, în timp ce uraganul Eta a crescut în intensitate până la categoria a 2-a (cu viteze ale vântului de până la 177 de kilometri la oră - n.a.), după cum a declarat directorul Institutului de Meteorologie din Nicaragua (Ineter), Marcio Baca.

Citește și: Gabriela Firea îi bate obrazul lui Ludovic Orban: ‘Este proiectul pe care eu, împreună cu Institutul Matei Balș, condus de profesorul Adrian Streinu-Cercel, l-am inițiat încă din primăvară’

Peste 80.000 de persoane locuiesc în cele mai ameninţate zone, potrivit guvernului regional. Locuitorii insulelor Miskitos, în largul coastei nordice caraibiene din Nicaragua, precum şi indigenii din zonele de coastă de lângă graniţa cu Honduras, au fost evacuaţi duminică.

Autorităţile au transportat în regiune 88 de tone de alimente, precum şi forţe din cadrul protecţiei civile.

Potrivit prognozelor, uraganul va lovi la primele ore ale zilei de marţi coasta de nord-est din Nicaragua, urmând să scadă din intensitate la apropierea de zonele muntoase. Rafale puternice de vânt semnalau deja luni dimineaţă apropierea uraganului de zonele de pe coasta nordică din Nicaragua, plasate în alertă galbenă.

Autorităţile se tem de inundaţii în regiunile costiere, cu valuri de peste doi metri, precum şi de pagube produse de vântul puternic. "Construcţiile pentru locuit sunt foarte uşoare" în aceasta regiune, a subliniat directorul serviciului de prevenire a dezastrelor, Guillermo Gonzalez.

Apropierea uraganului Eta a determinat, de asemenea, instituirea stării de alertă în ţările vecine, El Salvador şi Honduras.

Costa Rica se pregăteşte de asemenea de ploi abundente, care urmează să afecteze zona de influenţă a ciclonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.