Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Eta, avansat la categoria a 4-a, a lovit Nicaragua

twitter
uragan dorian

Uraganul Eta, una dintre cele mai puternice furtuni care loveşte America Centrală în ultimii ani, a atins marţi dimineaţă zona de uscat pe coasta nord-estică a Nicaraguei, în apropiere de portul Puerto Cabezas, relatează Reuters potrivit Agerpres.

"Uraganul loveşte zona de uscat în acest moment", a declarat directorul agenţiei guvernamentale pentru situaţii de urgenţă SINAPRED, Guillermo Gonzalez, în cadrul unei conferinţe de presă.

Gonzalez a precizat că uraganul a smuls acoperişuri, a dărâmat copaci, a rupt linii de înaltă tensiune şi a provocat inundaţii în regiune.

Eta, un uragan "extrem de periculos" de categoria a 4-a (din 5) pe scara Saffir-Simpson, a adus vânturi "catastrofale" în Nicaragua, a indicat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Citește și: Scene fără precedent! Un polițist a fost tăiat cu cuțitul, după ce i-a cerut unei persoane să poarte mască de protecție

Cu puţin timp înainte ca guvernul nicaraguan să anunţe sosirea furtunii, uraganul Eta era însoţit de viteze ale vântului de 233 de kilometri la oră, conform NHC.

Regiunile din nord aflate în calea uraganului Eta sunt unele dintre cei mai sărace din Nicaragua.

Luni seară, un preot catolic local, Javier Plat, a declarat pentru Reuters că Puerto Cabezas era afectat de o pană de curent, iar adăposturile amenajate de guvern ajunseseră la capacitate maximă. "Acest oraş de 70.000 de locuitori este foarte vulnerabil. Noi avem case din lemn şi chirpici", a precizat Plat.

Nicaragua a evacuat luni cel puţin 3.000 de familii, inclusiv pescarii care locuiesc în cele mai vulnerabile sate de pe coasta Atlanticului, au anunţat autorităţile.

Se estimează că furtuna se va deplasa peste nordul acestui stat până miercuri dimineaţă, urmând apoi să lovească centrul statului vecin Honduras, joi. Odata ce va întâlni în cale zonele montane din Nicaragua şi Honduras, furtuna va slăbi din intensitate, potrivit NHC.

Înaintarea uraganului Eta în Marea Caraibelor a condus luni la instituirea stării de alertă în Nicaragua, dar şi în ţările vecine, El Salvador şi Honduras. Jamaica, sudul Haiti-ului, Insulele Cayman şi sudul Mexicului ar putea fi, de asemenea, afectate.

Odată cu Eta, sezonul uraganelor din 2020 îl egalează pe cel din 2005, cu cele mai multe furtuni importante care au primit nume într-un sezon - 28 - şi marchează, de asemenea, prima dată când o furtună primeşte numele celei de-a şaptea litere din alfabetul grecesc, potrivit DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.