Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Harvey a provocat pagube de 58 de miliarde de dolari în Texas

uragan

Uraganul Harvey a provocat, până în prezent, pagube de până la 58 de miliarde de dolari (49 miliarde de euro) numai în statul în Texas, estimează o echipă de experţi germani în catastrofele naturale, într-un raport publicat joi, informează AFP. Din pagubele de 58 de miliarde de dolari, 19 miliarde ar viza sectorul rezidenţial, 16 miliarde sectorul non-rezidenţial, 18 miliarde clădiri publice şi infrastructurile, iar cinci miliarde de dolari ar fi pagubele produse unor bunuri de folosinţă îndelungată precum vehiculele.

Dacă această estimare se va confirma, Harvey va fi a noua cea mai costisitoare catastrofă naturală după 1900, subliniază experţii Centrului pentru gestionarea catastrofelor şi reducerii riscurilor tehnologice (CEDIM) de la Karlsruhe. În plus, costul total al catastrofelor naturale care au avut loc la nivel mondial în 2017 ar trece pragul de 100 de miliarde de dolari pentru al optulea an consecutiv. "Pagubele sunt importante, de aproximativ 58 de miliarde de dolari (cu o marjă de siguranţă cuprinsă între 41 şi 80 de miliarde de dolari) şi sunt legate în proporţie de peste 90% de inundaţii. În funcţie de cum vor evolua lucrurile în zilele următoare, am putea vedea cum această estimare creşte, cu atât mai mult cu cât ea nu vizează, în acest moment, decât statul Texas", a precizat James Daniell, expert de riscuri la CEDIM.

Cu toate acestea, estimările furnizate până acum sunt mult mai mici decât cele avansate de experţii de la CEDIM. Astfel, grupul german de asigurări Hannover Re a avansat într-o primă fază cifra de trei miliarde de dolari, iar banca americană JP Morgan a evaluat la 10-20 miliarde de dolari costurile pentru asiguratori. La rândul lor, experţii de risc de la firma americană de consultanţă Enki Holdings au evaluat pagubele la 30 de miliarde de dolari, conform Agerpres. Pe plan economic, cea mai costisitoare catastrofă naturală de până acum, de 218 miliarde de dolari, rămâne seismul Tohoku din Japonia, care în anul 2011 a provocat un tsunami ce a devastat o mare parte din insula Honshu, în special centrala nucleară de la Fukushima. Urmează în ordine sesimul care a devastat provincia chineză Sichuan în 2008 (162 miliarde de dolari) şi uraganul Katrina, care în 2005 a devastat mai multe state americane şi a distrus o mare parte din oraşul New Orleans provocând pagube în valoare de 160 de miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.