Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Olaf a fost retrogradat la nivel de furtună tropicală

AP News
Uraganul Elsa

Uraganul Olaf a fost retrogradat vineri la nivel de furtună tropicală, în cursul înaintării sale de-a lungul peninsulei Baja California, fenomenul provocând precipitaţii abundente şi vânt puternic în Mexic, conform Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit celui mai recent buletin informativ al NHC, emis la ora 15:00 GMT, Olaf se afla la o distanţă de 100 de kilometri de La Paz, furtuna fiind însoţită de vânt susţinut de 110 km/h şi deplasându-se cu 17 km/h.

Olaf a atins zona de uscat, joi seară, în staţiunea Los Cabos (nord-vest) cu intensitatea unui uragan de categoria a 2-a pe scara Saffir-Simpson (cu 5 trepte).

Până la răsăritul soarelui, fenomenul a scăzut din intensitate la categoria 1, înainte de a deveni furtună tropicală, în cursul dimineţii.

"Centrul lui Olaf se va deplasa de-a lungul coastei de sud-vest din Baja California, apoi se va întoarce spre vest, îndepărtându-se de uscat, în cursul serii", conform prognozei NHC.

Potrivit Comisiei Naţionale a Apelor din Mexic (Conagua), centrul furtunii Olaf a revenit în Pacific în jurul orei 9:00 GMT şi continuă să se deplaseze pe coastă, afectând nord-vestul ţării.

Fenomenul a adus precipitaţii abundente în statele costiere Baja California Sur, Sinaloa şi Nayarit, care "ar putea provoca alunecări de teren, o creştere a nivelului râurilor şi cursurilor de apă, precum şi revărsări şi inundaţii în zonele joase", a avertizat Conagua.

Autorităţile din Baja California nu au raportat deocamdată nicio persoană rănită, însă operaţiunile din două porturi şi de pe aeroporturile din Los Cabos şi La Paz au fost suspendate, la fel ca şi activităţile publice şi private din aceste municipalităţi.

Un spital public din Los Cabos, una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din Mexic, a fost evacuat din cauza riscului de inundaţii, a declarat Protecţia Civilă a statului.

În ultimele săptămâni, Mexicul a fost afectat de fenomene meteorologice care au provocat ploi abundente pe suprafeţe extinse din teritoriul ţării.

Marţi, ploile abundente care au căzut în centrul ţării au inundat un spital din Hidalgo, provocând moartea a 14 pacienţi COVID-19 rămaşi fără ventilaţie asistată.

Joi după-amiază, autorităţile din Baja California Sur au înfiinţat adăposturi pentru 6.000 de persoane.

Din cauza poziţiei sale geografice, Mexicul este expus impactului uraganelor.

La sfârşitul lunii august, uraganul Nora a atins zona de uscat în statul mexican Jalisco, pe coasta Pacificului, provocând moartea unui adolescent spaniol şi dispariţia unei femei.

Tot în august, uraganul Grace, de categoria a 3-a, care a atins zona de uscat în regiunea Veracruz, în estul Mexicului, a provocat moartea a 11 persoane în acest stat şi în regiunea centrală Puebla.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.