Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Otis a lovit coastele Mexicului - Cel puțin 48 de morţi şi şase dispăruţi

fr.de
taifun uragan furtuna

Uraganul Otis, care a lovit miercuri coastele pacifice ale Mexicului, în special celebra staţiune estivală Acapulco, a făcut 46 de morţi, în timp ce şase persoane erau în continuare dispărute duminică, potrivit autorităţilor mexicane, care au început să distribuie ajutoare umanitare, informează AFP, potrivit Agerpres.

Un bilanţ precedent anunţase 43 de morţi, cei mai mulţi prin înec, însă moartea altor cinci persoane în Coyuca de Benitez, o comună învecinată cu Acapulco, în sud-vestul Mexicului, a fost semnalată ulterior.

Acestea sunt primele date provenite din localităţi situate în proximitatea celebrei staţiuni mexicane, devastată miercuri de uragan şi unde au fost constatate până în prezent celelalte decese şi majoritatea pagubelor materiale.

Un comunicat al Guvernului federal precizează că numărul dispăruţilor a scăzut la şase după ce statul Guerrero, în care se află Acapulco, anunţase iniţial 36 de persoane dispărute.

Ministerul de Externe mexican a declarat că 263 de cetăţeni străini se aflau în portul oraşului în momentul sosirii uraganului, inclusiv 34 de americani, 18 francezi şi 17 cubanezi. Descoperiţi ulterior în viaţă, cu toţii au părăsit staţiunea Acapulco.

Potrivit mass-media, preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a survolat duminică zona sinistrată şi a discutat cu oficialii locali despre operaţiunile de salvare.

Numărarea victimelor a fost lentă, întrucât uraganul a cauzat întreruperea serviciilor de electricitate şi telecomunicaţii, care au fost restabilite treptat pe parcursul weekendului trecut.

Uraganul Otis, care a fost inclus în categoria 5 (nivelul maxim pe scara Saffir-Simpson), a lovit oraşul mexican miercuri dimineaţă, devastând staţiunea cu 780.000 de locuitori şi care trăieşte în principal din turism. Magazine şi supermarketuri au fost jefuite înainte de sosirea ajutoarelor.

"Este un dezastru"

"Facem progrese în ceea ce priveşte distribuirea eficientă a ajutorului umanitar", a dat asigurări Evelyn Salgado, guvernatoarea statului Guerrero, pe reţeaua de socializare X.

Ajutoarele de la guvern şi ONG-uri au început să fie distribuite vineri după-amiază, după redeschiderea aeroportului local şi după reluarea traficului rutier.

În aşteptarea lor, localnicii se organizează făcând apel la solidaritatea vecinilor pentru repararea şi curăţarea oraşului.

"În materie de ajutoare, nu am văzut nimic venind din partea autorităţilor", a declarat Miguel Antraca, în vârstă de 60 de ani, care s-a deplasat pe o plajă pentru a vedea micul său magazin transformat în ruine. Acest localnic a mai trecut prin cicloane tropicale, dar ele nu au avut niciodată o astfel de intensitate.

"Este un dezastru, niciodată nu s-a mai petrecut aşa ceva în trecut, uraganele erau mai mici", a spus el.

De la nivelul unei simple furtuni tropicale, Otis s-a transformat în uragan de categorie 5 în doar şase ore, în largul coastelor pacifice ale Mexicului. Otis a atins uscatul cu vânturi de 270 km/h.

Uraganul a slăbit apoi în intensitate pe măsură ce înainta pe uscat. Însă ploi puternice persistă în statele Guerrero şi Oaxaca, două dintre cele mai sărace din ţară.

Rapiditatea cu care s-a format acest uragan nu le-a lăsat localnicilor timpul necesar pentru a-şi proteja magazinele, casele şi hotelurile, nici să îşi facă stocuri de apă şi alimente.

Eva Luz Vargas, în vârstă de 45 de ani, s-a alăturat vecinilor ei pentru a aduna resturile. Însă această vânzătoare de produse pentru turişti, căsătorită cu un pescar, îşi face griji pentru viitor.

"Vrem ca Guvernul să ne ajute pentru că situaţia este cu adevărat gravă", a declarat ea.

Guvernul federal mexican a recenzat peste 273.000 de locuinţe, 600 de magazine şi 120 de hoteluri ce au suferit pagube mai mult sau mai puţin grave. De asemenea, 12 autostrăzi şi drumuri au rămas încă blocate.

Potrivit cabinetului de consultanţă Enki Research, specializat în fenomene naturale, uraganul Otis a cauzat pagube ce au fost estimate la aproximativ 15 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.