Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Sally prinde putere şi amenință sud-estul SUA

Uraganul Florence

Uraganul Sally a continuat să crească în intensitate, ajungând luni seara la categoria a 2-a, şi ameninţă sud-estul Statelor Unite, au avertizat serviciile americane de meteorologice, relatează AFP.

Însoţit de vânt cu viteze de până la 155 km/h şi ploi torenţiale, uraganul Sally ar putea atinge marţi zona de uscat, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) al SUA.

Intensitatea uraganului ar putea creşte luni noaptea şi marţi dimineaţa, devenind ''un uragan periculos pe măsură ce se deplasează spre coastă'', potrivit NHC.

Aflat la o distanţă de circa 170 km est de gura de vărsare a fluviului Mississippi, Sally riscă să provoace creşteri periculoase ale apelor din statul Louisiana până în statul Alabama.

Oraşul New Orleans, devastat în urmă cu cincisprezece ani de uraganul Katrina, se numără printre zonele cu risc ridicat.

''Vremea rea nu trebuie tratată cu lejeritate", a avertizat Kay Ivey, guvernator în Alabama, după ce a declarat stare de urgenţă în statul său, vecin cu Florida.

''Ne rugăm ca Sally să nu producă pagube, dar trebuie să fim pregătiţi'', a insistat ea, îndemnând locuitorii din acest stat să fie extrem de atenţi.

Potrivit NHC, fenomenul meteorologic ar putea creşte în intensitate până la nivel de uragan de categoria a 3-a pe scara Saffir-Simpson prevăzută cu cinci trepte, relatează Reuters.

Mississippi şi Louisiana au solicitat evacuarea zonelor joase, iar preşedintele Donald Trump a emis un ordin în caz de situaţii de urgenţă pentru a permite suplimentarea eforturilor de intervenţie la dezastre în ambele state.

Alabama a închis plajele de pe teritoriul statului şi a recomandat evacuarea locuitorilor din zonele joase. Porturile, şcolile şi sediile comerciale situate pe coastă au fost închise.

Companiile energetice au suspendat activitatea rafinăriilor din zonă şi şi-au retras angajaţii de pe platformele din larg.

Potrivit prognozelor, uraganul ar putea aduce cantităţi de precipitaţii de 20 - 40 cm pe coastă, izolat 60 cm, existând riscul producerii inundaţiilor.

Sally este a 18-a furtună importantă formată în acest an în Atlantic şi va fi a opta furtună tropicală sau de intensitatea unui uragan care loveşte SUA - ceva ''foarte rar, dacă nu chiar un record'', după cum a declarat Dan Kottlowski, meteorolog la AccuWeather, citat de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.