Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uriaș oraș antic pierdut a fost descoperit în Pădurea Amazoniană - Schimbă ceea ce știam despre istoria oamenilor care au trăit în zonă

Un imens oraș antic a fost descoperit în Amazon, ascuns timp de mii de ani de vegetația luxuriantă. Descoperirea schimbă ceea ce știam despre istoria oamenilor care au trăit în zona Amazoniană, notează BBC.

Casele și piețele din zona Upano din estul Ecuadorului erau conectate printr-o rețea uimitoare de drumuri și canale. Zona se află la umbra unui vulcan care a creat soluri locale bogate, dar care, de asemenea, ar fi putut duce la distrugerea societății.

În timp ce știam despre orașe din zonele înalte ale Americii de Sud, precum Machu Picchu din Peru, se credea că oamenii trăiau doar nomadic sau în așezări mici în Amazon.

"Acesta este mai vechi decât orice alt sit pe care îl cunoaștem în Amazon. Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar acest lucru ne arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ce înseamnă cultură și civilizație", a declarat profesorul Stephen Rostain, director de investigație la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, care a condus cercetarea.

"Schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează grupuri mici, probabil goale, trăind în colibe și defrișând pământul - acest lucru arată că oamenii din vechime trăiau în societăți urbane complicate", spune coautorul Antoine Dorison.

Oraș vechi de 2500 de ani

Orașul a fost construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, iar oamenii au trăit acolo timp de până la 1.000 de ani, potrivit arheologilor.

Este dificil de estimat cu exactitate câți oameni au trăit acolo la un moment dat, dar oamenii de știință spun că este vorba cu siguranță de 10.000, dacă nu de 100.000 de persoane.

Arheologii au combinat săpăturile la sol cu o cercetare a unei zone de 300 de km pătrați, folosind senzori laser pilotați de un avion care ar putea identifica rămășițele orașului sub plantele și copacii denși.

Această tehnologie LiDAR a găsit 6.000 de platforme dreptunghiulare care măsoară aproximativ 20 m pe 10 m și 2-3 m înălțime. Acestea erau dispuse în grupuri de trei până la șase unități în jurul unei piețe cu o platformă centrală.

Cercetătorii cred că multe dintre ele erau locuințe, dar unele aveau scopuri ceremoniale. Un complex, la Kilamope, includea o platformă de 140 m pe 40 m. Acestea au fost construite prin tăierea dealurilor și crearea unei platforme de pământ deasupra.

Cea mai izbitoare parte a cercetării

O rețea de drumuri și poteci drepte făcea legătura între multe dintre platforme, inclusiv una care se întindea pe o distanță de 25 km.

Dr. Dorison a declarat că aceste drumuri au fost cea mai izbitoare parte a cercetării.

"Rețeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanță vastă, totul este conectat. Și există unghiuri drepte, ceea ce este foarte impresionant", spune el, explicând că este mult mai greu să construiești un drum drept decât unul care să se integreze în peisaj.

El crede că unele au avut o "semnificație foarte puternică", poate legată de o ceremonie sau de o credință.

Oamenii de știință au identificat, de asemenea, drumuri carosabile cu șanțuri de o parte și de alta, despre care ei cred că erau canale care ajutau la gestionarea apei abundente din regiune.

Au existat semne de amenințări la adresa orașelor - unele șanțuri au blocat intrările în așezări și pot fi dovezi ale unor amenințări din partea oamenilor din apropiere.

content-image

Societate mai complexă decât cele din Mexic și America Centrală

Cercetătorii au găsit pentru prima dată dovezi ale existenței unui oraș în anii 1970, dar aceasta este prima dată când a fost finalizat un studiu cuprinzător, după 25 de ani de cercetări.

Acesta dezvăluie o societate mare și complexă, care pare să fie chiar mai mare decât binecunoscutele societăți mayașe din Mexic și America Centrală.

"Imaginați-vă că ați descoperit o altă civilizație precum cea mayașă, dar cu o arhitectură, o utilizare a terenului, o ceramică complet diferite", spune José Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în această cercetare.

Unele dintre descoperiri sunt "unice" pentru America de Sud, explică el, arătând platformele octogonale și rectangulare dispuse împreună.

Societățile erau în mod clar bine organizate și interconectate, spune el, subliniind drumurile lungi și îngropate între așezări.

Nu se cunosc foarte multe lucruri despre oamenii care au trăit acolo și despre cum erau societățile lor.

În platforme au fost găsite gropi și vatră, precum și borcane, pietre pentru măcinat plante și semințe arse.

Probabil că populațiile Kilamope și Upano care locuiau acolo se concentrau în principal pe agricultură. Oamenii mâncau porumb și cartofi dulci și probabil că beau "chicha", un tip de bere dulce.

Profesorul Rostain spune că a fost avertizat împotriva acestei cercetări la începutul carierei sale, deoarece oamenii de știință credeau că niciun grup străvechi nu a trăit în Amazon.

"Dar eu sunt foarte încăpățânat, așa că am făcut-o oricum. Acum trebuie să recunosc că sunt destul de fericit că am făcut o descoperire atât de importantă", spune el.

Următorul pas pentru cercetători este înțelegerea a ceea ce se află într-o zonă adiacentă de 300 km pătrați (116 mile pătrate) care nu a fost încă cercetată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.