Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează cucerirea Donbasului până în martie? Rusia nu exclude zvonurile

anews.com.tr
peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat marţi să comenteze articolele de presă care, citând serviciile secrete ucrainene, afirmă că Vladimir Putin i-ar fi ordonat generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus şi comandant al războiului din Ucraina, să cucerească regiunea ucraineană Donbas până în martie 2023, informează agenția de presă News.ro.

Vezi și: Serviciile secrete: 'Vladimir Putin a ordonat noului comandant să captureze Donbasul până în martie'

"Nu, nu aş putea (comenta) şi nu am nici cea mai mică intenţia de a o face", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă TASS.

Jurnaliştii i-au cerut o reacţie după ce mai multe site-uri l-au citat pe Andrei Iusov, purtător de cuvânt al serviciului de informaţii ucrainean, care ar fi declarat că Putin a dat ordin ca Donbasul să fie "eliberat" până în martie şi că forţele ruseşti se vor concentra pe operaţiuni de asalt pe întregul teritoriul aşa-numitei Republici Populare Doneţk. Donbasul este prioritatea pentru forţele ruse, a declarat Andrei Iusov, luni seară, la un post local de televiziune.

Într-o mişcare surprinzătoare, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a numit săptămâna trecută pe şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, la comanda a ceea ce Moscova numeşte operaţiunea sa specială din Ucraina, un gest în care analiştii au văzut un semnal de intensificare a ofensivei ruse din Ucraina, unde trupele ruse au obţinut mult prea puţine succese teritoriale, după luni de zile.

Decizia de a ridica nivelul de comandă militară în operaţiunea militară specială este legată "de domeniul mai larg al misiunilor abordate în cursul acesteia şi de necesitatea de a organiza o coordonare mai strânsă între ramurile şi serviciile militare ale forţelor armate, precum şi de creşterea calităţii tuturor tipurilor de sprijin logistic şi a eficienţei în comanda şi controlul grupurilor de trupe (forţe)", a justificat Ministerul rus al Apărării numirea lui Gherasimov.

Andrei Iusov susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un război de lungă durată împotriva Ucrainei, după eşecul de a ocupa rapid acest stat. Liderul rus nu ar fi renunţat la planurile de a distruge Ucraina ca stat independent şi pe ucraineni ca naţiune, a declarat reprezentantul Serviciului de Informaţii al Apărării. "Totuşi, putem vorbi despre o direcţie prioritară - aceasta este Donbasul. Gherasimov a primit noi termene, ca nou comandant al războiului împotriva Ucrainei, iar Gherasimov coboară şi mai mult aceste termene - acesta este obiectivul de a captura Donbasul şi de a forma o anumită zonă de securitate acolo până în martie", a spus Iusov, citat de ukranews.com.

Reprezentantul serviciilor ucrainene de informaţii a precizat că nu este primul termen pe care Putin îl stabileşte pentru trupele sale de ocupaţie, dar de fiecare dată aceste termene au fost amânate. Numai că a trecut un an de când Moscova miza că va cuceri Kievul în trei zile, iar această strategie nu mai funcţionează.

Serviciile de informaţii ucrainene consideră că Rusia se pregăteşte pentru un război pe termen lung şi că mută economia pe "şine militare".

De asemenea, luni, o evaluare a lnstitutului american pentru Studierea Războiului (ISW) afirma că ruşii ar putea încerca să lanseze o nouă ofensivă majoră în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.