Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează marea bătălie pentru estul Ucrainei: Putin a numit un nou ofițer militar în fruntea armatei, în timp ce Occidentul se pregătește de ce e mai rău

The Guardian
tancuri distruse Kiev Ucraina

Liderii occidentali se gândesc în ce măsură să își intensifice ajutorul militar acordat Ucrainei, în condițiile în care invazia rusă pare să se îndrepte spre o nouă direcție brutală, relatează CNN într-o analiză.

Rezistența eroică a trupelor ucrainene, cu ajutorul rachetelor antitanc și antiaeriene occidentale, a adus deja o victorie celebră - salvarea Kievului și a guvernului președintelui Volodimir Zelenski.

Dar acum, Rusia a numit un nou general pentru a conduce ceea ce a fost un efort de război haotic și își grupează forțele în estul Ucrainei pentru un asalt înfricoșător și concentrat care ar putea întinde forțele ucrainene depășite numeric ca niciodată până acum, relatează CNN într-o analiză.

Schimbarea de strategie îi forțează pe liderii occidentali să se gândească la propria lor disponibilitate de a furniza mai multe armament ofensiv Kievului înaintea a ceea ce se anunță a fi o bătălie crâncenă care ar putea dicta cât de mult din Ucraina va supraviețui ca stat-națiune.

Presiunea asupra Occidentului de a face mai mult este exacerbată de faptul că noua abordare a Rusiei vizează și mai mult atacul asupra civililor pe care i-a vizat în mod deliberat, arată sursa citată.

În timp ce Washingtonul evaluează cum să răspundă la ultimele manevre ale Rusiei, în capitala americană s-au auzit suspine de ușurare după ce președintele francez Emmanuel Macron s-a impus în primul tur al alegerilor prezidențiale. Însă supraviețuirea în funcție a unui membru cheie al coaliției de conducere occidentale va fi asigurată doar dacă acesta va reuși să o învingă pe a doua clasată, candidata de extremă dreapta Marine Le Pen - o simpatizantă de lungă durată a lui Vladimir Putin - în campania strânsă care se va desfășura înaintea celui de-al doilea tur, peste două săptămâni.

Noile întrebări pentru Occident cu privire la cea mai bună modalitate de a susține rezistența Ucrainei urmează unei nervozități la Washington la începutul războiului cu privire la antagonizarea lui Putin, de exemplu, prin transferul de avioane din epoca sovietică de la state NATO precum Polonia către Ucraina. Mai recent, SUA a semnalat că este dispusă să își ajute partenerii să trimită tancuri din epoca sovietică în Ucraina. Iar Marea Britanie a promis un pachet robust de arme în urma vizitei dramatice a premierului Boris Johnson la Kiev, sâmbătă.

Deciziile cu privire la tipul exact de arme pe care trebuie să le furnizeze Occidentul ar putea depinde de jocul final pe care Occidentul îl vede în această etapă, mai ales după apelurile tot mai strindente ale lui Zelensky pentru mai mult armament ofensiv în urma descoperirii atrocităților împotriva civililor ucraineni atunci când forțele rusești s-au retras din Kiev.

CNN a relatat în weekend că Putin a pus, pentru prima dată, un singur ofițer militar la conducerea invaziei din Ucraina, care până acum a fost afectată de o strategie proastă, probleme de aprovizionare, indisciplină și moral scăzut în rândul trupelor.

Numirea generalului de armată Alexander Dvornikov, comandantul Districtului Militar Sudic al Rusiei, a stârnit alarma la Washington.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a avertizat că Dvornikov este responsabil pentru "atrocitățile pe care le-am văzut în Siria" și a promis că SUA vor continua să lucreze pentru a se asigura că Ucraina are armele de care are nevoie.

Washingtonul a mers pe o linie de demarcație între a furniza Ucrainei echipamente care i-ar permite să respingă invazia rusă și să impună un cost ridicat trupelor lui Putin și a fi văzut că ia măsuri care ar transforma războiul într-o confruntare directă între Statele Unite și Rusia, ceea ce ar putea provoca o escaladare periculoasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.