Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează o iarnă aspră și fără multe precipitații. Riscurile în aprovizionarea cu energie electrică

wired.com
energie elecrica

Iarna aceasta ar putea fi una mai aspră pentru Europa, potrivit Agenției Europene de Prognoză Meteo lunile noiembrie și decembrie aruncând o perspectivă sumbră asupra întregului continent.

Pe lângă temperaturile scăzute, se anunță mai puține ploi, dar și mai puțin vânt, ceea ce ar putea însemna noi provocări pentru guvernele care încearcă să rezolve criza energetică a continentului, se arată într-o analiză a publicației Financial Times. Ca și consecință, vor apărea alte probleme legate de creșterea costurilor energetice, care suferă deja din cauza încercării de reducere a dependenței de gazele rusești. UE a promis că va renunța la importurile din Rusia până în anul 2027.

“Dacă ne vom confrunta cu o vreme mai severă, atunci va fi destul de costisitor din punct de vedere energetic, deoarece nu este vorba doar despre faptul că va fi puțin mai rece, dar vom avea și mai puțin vânt pentru energia eoliană, și mai puține precipitații pentru energia hidroelectrică”, a declarat Florence Rabier, directorul general al Centrului European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu pentru Financial Times.

Rabier a mai declarat că uraganele din Atlantic ar putea provoca o vreme mai umedă și cu puțin mai mult vânt, dar temperaturile reci dinspre finalul anului vor fi prielnice fenomenului climatic La Niña, care se manifestă prin răcirea suprafeței Oceanului Pacific, influențând viteza vântului și cantitatea de ploaie în diferite regiuni.

Europa se afla deja într-o stare vulnerabilă în urma celei mai călduroase veri înregistrate, cu o temperatură cu +1,7 grade Celsius mai mare decât media dintre anii 1991 și 2000. Prin urmare, ponderea energiei eoliene și hidroenergetice în producția de energie electrică din Europa a scăzut în această vară.

Vremea în Europa este de obicei dificil de prezis, deoarece condițiile sunt dictate de mai mulți factori, precum curenții din stratosfera tropicală și presiunea de suprafață peste Atlantic. În plus, se adaugă și evenimente meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente, provocate de încălzirea globală, cum ar fi ciclonii tropicali și valurile de caniculă.

Claude Turmes, ministrul luxemburghez al Energiei, a declarat vineri că miniștrii fac apel la ENTSO-E, rețeaua operatorilor de rețea electrică a UE, să-și prezinte actualizările cu privire la riscurile la adresa securității în aprovizionare cu energie electrică de iarnă în octombrie, cu o lună mai devreme decât de obicei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.