Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează România? În Bosnia, 4 persoane, între care un premier regional şi un ministru, inculpaţi pentru achiziţia de ventilatoare neconforme

AHC Solution
ventilator ATI

Patru persoane, între care un premier regional şi un ministru regional de finanţe, au fost puşi sub acuzare vineri în Bosnia în legătură cu achiziţia de ventilatoare "neconforme" destinate pacienţilor cu COVID-19, a anunţat procuratura de stat, transmit Reuters şi HINA.

Toţi cei patru nominalizaţi în afacerea ventilatoarelor au negat că au făcut ilegalităţi, dar cazul a stârnit indignare în Bosnia, mii de oameni ieşind în stradă în mai pentru a protesta împotriva proastei guvernări şi a corupţiei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Coordonatorul campaniei de vaccinare anticoronavirus a făcut anunțul! Câte doze a comandat România

Compania bosniacă Srebrena Malina, specializată pe prelucrarea zmeurei şi fără autorizaţia de a importa echipamente medicale, a fost aleasă de grupul de criză din Federaţia croato-musulmană (una din cele două entităţi bosniace, alături de Republica Srpska) pentru a importa aparate chinezeşti de ventilaţie mecanică, într-un moment în care pandemia tocmai se instalase, în aprilie, şi regulile privind achiziţiile erau "relaxate" - ceea ce a permis negocieri directe cu furnizorii, în locul obişnuitelor licitaţii publice.

Ulterior, s-a constatat că ventilatoarele nu puteau fi folosite pentru tratarea în mod adecvat a pacienţilor de la terapie intensivă.

Citește și: Sorin Grindeanu, atac la adresa Guvernului: Un Guvern de minciuni care li se sparg acum în cap

Cei patru puşi acum sub acuzare de procurori sunt ministrul de finanţe Jelka Milicevic, prim-ministrul Federaţiei croato-musulmane, Fadil Novalic, managerul companiei implicate, Fikret Hodzic, şi fostul şef al Apărării civile, Fahrudin Solak.

Cei patru sunt acuzaţi de asociere în scopul comiterii de infracţiuni, abuz de autoritate, luare de mită, spălare de bani şi falsificarea sau distrugerea de documente oficiale legate de cumpărarea celor 100 de ventilatoare cu 10,5 milioane de mărci bosniace (6,5 milioane de dolari), precum şi a altor echipamente medicale în valoare de 2,9 milioane de mărci. Jelka Milicevic, care potrivit procurorilor a autorizat achiziţionarea aparatelor, este acuzată de asemenea de neglijenţă.

Citește și: Fost ministru al Muncii: ‘Orbane, mai avem voie să votăm?’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.