Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează un cutremur în piața imobiliară: ce se va întâmpla curând cu prețurile apartamentelor din Romania

economedia.ro
imobiliare apartamente

Recent, o analiză detaliată a fost publicată, subliniind creșterea nesustenabilă și ireală a prețurilor locuințelor. Această situație indică posibilitatea unei burse imobiliare în România, unde prețurile locuințelor vor scădea inevitabil.

Aceasta este concluzia a aproximativ 53% dintre economiștii CFA România. În opinia majorității, trebuie să ne pregătim pentru o diminuare a prețului proprietăților în cazul locuințelor rezidențiale în orașe, în timp ce în restul teritoriului se vehiculează o anumită stabilitate. Prognoza este menită ca o oglindă a ceea ce urmează să se întâmple în piața imobiliară pe parcursul următoarelor 12 luni.

Prețurile la apartamente, nerealist de mari

Dincolo de cei care se așteaptă la ieftiniri, o altă concluzie a aceluiași studiu este și mai relevantă. Nu de alta, dar aproximativ 73% dintre participanți estimează că prețurile actuale sunt supraevaluate și doar 21% sunt de părere că vorbim de prețuri corecte. Cu alte cuvinte, aproape 3 din 4 experți au căzut de acord că nu este realist ce se întâmplă în piața imobiliară din România, mai ales în marile orașe, precum București, Cluj, Brașov, Constanța sau Iași.

„În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni”, se arată într-un comunicat. Este important de reținut că nu există nicio opinie de apreciere a valorii printre analiști.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro, conform Hotnews.ro.

Ce se va întâmpla cu prețurile în următoarele luni

În ceea ce privește evoluția prețurilor din România în perioada următoare, aceiași analiști CFA sunt de părere că inflația se va situa la 6,86% pe parcursul următoarelor 12 luni, iar deficitul bugetar va fi de aproximativ 5,8%. Creștere economică se vehiculează la a ajunge la 2,2% în 2023, în timp ce datoria publică va sări la nu mai puțin de 54% din PIB pe parcursul anului următor.

Nu în ultimul rând, în aceeași analiză, se arată că indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut ușor în luna septembrie (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte, ca urmare a diminuării componentei de condiții curente.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.