Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmează un schimb de spioni între Lituania și Rusia? Decizia neașteptată luată de liderul lituanian

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a graţiat vineri doi cetăţeni ruşi condamnaţi în 2017 pentru spionaj, potrivit unui comunicat oficial, deschizând astfel calea pentru un posibil schimb de spioni cu Moscova, informează AFP, conform agerpres.ro.

Potrivit mass-media din Lituania, cei doi ruşi, Nikolai Filpcenko şi Serghei Moiseenko, ar putea fi schimbaţi contra a doi lituanieni, Yevgeny Mataitis şi Aristidas Tamoisaitis, şi a norvegianului Frode Berg, toţi trei condamnaţi în Rusia pentru spionaj.

Tudorel Toader, reacţie la zvonul că Guvernul Orban ar putea cere revocarea sa din Comisia de la Veneţia: 'Era previzibil acest demers'

Decretul semnat de preşedintele Nauseda arată că ruşii au fost graţiaţi în virtutea unei noi legi cu privire la schimburile de spioni.

Potrivit părţii lituaniene, Filipcenko a lucrat pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei şi a încercat să recruteze importanţi responsabili lituanieni. El a fost condamnat la zece ani de închisoare şi nu a înaintat apel.

Moiseenko a primit o pedeapsă de zece ani şi jumătate de închisoare, pentru recrutarea unui căpitan lituanian în serviciu de la o importantă bază aeriană militară din Siauliai. El a pledat nevinovat.

Doi cetăţeni lituanieni au fost la rândul lor condamnaţi în 2016 pentru transmiterea de secrete militare către serviciile de informaţii ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.