Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen e în centrul unui scandal uriaș: E vorba de un post cu salariu de 18.000 de euro, dat cu dedicație

Inquam Photos / George Calin
ursula von der leyen

Mai mulţi comisari europeni şi eurodeputaţi pun la îndoială imparţialitatea unei numiri într-un post de rang înalt în Comisia Europeană validată de preşedinta acestei instituţii, Ursula von der Leyen, care va trebui să dea explicaţii pe acest subiect într-o dezbatere în Parlamentul European săptămâna viitoare, relatează joi AFP.

Acest caz, care agită mediile politice de la Bruxelles, priveşte numirea pe 31 ianuarie de către Comisia Europeană a unui reprezentant al UE pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), un post de consilier special plătit cu un salariu lunar de peste 18.000 de euro.

În urma interviului final pentru postul scos la concurs în septembrie, acesta a fost atribuit eurodeputatului german Markus Pieper, membru al grupului popularilor europeni (PPE), numire făcută cu câteva săptămâni înainte ca la Congresul PPE desfăşurat la Bucureşti acest grup politic să confirme că o va susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea executivului comunitar după alegerile europarlamentare.

Într-o scrisoare adresată acesteia pe 27 martie, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, împreună cu alţi trei comisari europeni, francezul Thierry Breton, italianul Paolo Gentiloni şi luxemburghezul Nicolas Schmit, solicită o discuţie "cât mai curând posibil" în colegiul comisarilor. "Această numire a ridicat semne de întrebare asupra transparenţei şi imparţialităţii procesului de selecţie", subliniază cei patru responsabili comunitari în scrisoare.

Ei fac referire în special la întrebările adresate Ursulei von der Leyen pe 29 februarie de mai mulţi eurodeputaţi din patru grupuri politice (social-democraţii S&D, liberalii din Renew, Stânga şi Verzii), care doresc să afle dacă "afilierea politică a candidatului admis ar fi jucat un rol decisiv în numirea sa".

Un eurodeputat a declarat pentru AFP, cu condiţia anonimatului, că un candidat ceh şi unul suedez, ajunşi de asemenea în ultima etapă a procedurii de selecţie, au obţinut o evaluare mai bună decât Markus Pieper.

Au trecut deja cinci săptămâni de când au fost transmise întrebările Comisiei Europene "şi încă nu am primit răspuns", a scris joi pe reţeaua socială X eurodeputatul german Daniel Freund, din grupul Verzilor. El a redactat împreună cu alţi eurodeputaţi un amendament care îi solicită Ursulei von der Leyen să anuleze respectiva numire şi să iniţieze o nouă procedură de selecţie. Acest text va fi supus votului la o dezbatere în Parlamentul European care va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare.

Preşedinta Comisiei Europene "va participa desigur la această dezbatere", a declarat purtătorul său de cuvânt Eric Mamer. Ea "are deplină încredere în faptul că numirea s-a făcut cu respectarea tuturor procedurilor relevante", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Markus Pieper nu şi-a preluat încă acel post, iar data de început a contractului său nu a fost stabilită deocamdată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.