Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen pune întrebarea cheie: Este sigur că încetezi să transmiți virusul dacă te vaccinezi? Detalii privind `pașaportul verde`

Euronews
Ursula von der Leyen

Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE, reuniţi joi într-un summit virtual, au făcut apel la "menţinerea de restricţii ferme" şi la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului, fără a reuşi să depăşească dezacordurile cu privire la un viitor paşaport de vaccinare, transmite AFP preluat de agerpres.

În ceea ce priveşte emiterea unui certificat/paşaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile, liderii s-au limitat la a cere "continuarea unei abordări comune".

"Există încă semne de întrebare de natură ştiinţifică: nu este încă sigur că încetezi să transmiţi virusul după ce ai fost vaccinat", a argumentat Ursula von der Leyen.

Vezi și: Cine este Irina Alexe, secretarul de stat propulsat de PLUS la Interne, aflată la a cincea guvernare

Chestiunea drepturilor ataşate unui astfel de paşaport este considerată ca fiind "conflictuală" şi "irelevantă" de unele state, într-un moment în care doar 4.2% din europeni au fost vaccinaţi cel puţin o dată.

"Un astfel de document nu poate acorda drepturi speciale persoanelor vaccinate" a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron."Nu aş accepta un sistem în care accesul într-o ţară sau alta să depindă de un astfel de certificat" în timp ce "tinerii noştri nu au fost încă vaccinaţi", a avertizat şeful statului francez.

Alte state însă, în special cele care sunt foarte dependente de turism, doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-şi salva sezonul estival, cum ar fi Grecia care, la fel ca Cipru, a încheiat deja un acord turistic cu Israelul.

"Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'paşaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil", a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Susţinut de Bulgaria, liderul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind "imunizaţi" după ce au contractat virusul.

Vezi și: CUTREMUR în învățământ: Curtea de Apel a anulat hotărârile CNSU şi ordinele miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii prin care au fost suspendate orele față în față

În cele din urmă, liderii europeni au încredinţat Comisiei sarcina de a elabora condiţiile tehnice pentru un certificat de vaccinare, cel mai probabil în format digital, demersuri care vor dura cel puţin trei luni.

"Acest lucru nu înseamnă că doar titularii unui paşaport de vaccinare vor putea călători", a insistat cancelarul german Angela Merkel.

Depinde de state să îşi adapteze sistemele de sănătate şi structurile vamale pentru a pregăti o certificare comună. Acestea vor trebui "să reacţioneze rapid" dacă vor un paşaport eficient până în vară, a avertizat von der Leyen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.