Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen speră ca duminică să se deschidă un coridor maritim între Cipru şi Gaza

Inquam Photos / George Calin
ursula von der leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat vineri, în Cipru, că speră ca duminică să se deschidă un coridor care va permite transportul ajutorului umanitar din insula mediteraneeană către Fâşia Gaza, locul unui conflict început în urmă cu cinci luni între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, transmite AFP, potrivit Agerpres.

''Suntem foarte aproape de deschiderea acestui coridor, cu puţin noroc în această duminică'', a declarat şefa executivului UE în timpul unei vizite alături de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides în portul Larnaca, din sudul insulei Cipru, aflată la aproximativ 380 de kilometri de Gaza.

Acest anunţ intervine a doua zi după discursul privind starea Uniunii, prezentat de preşedintele Joe Biden în Congresul Statelor Unite, prilej cu care liderul de la Casa Albă a ordonat armatei americane să construiască un port temporar în Gaza pentru a transporta mai mult ajutor umanitar în enclava palestiniană asediată de Israel.

Înalţi responsabili americani au indicat că iniţiativa anunţată de Joe Biden se va desfăşura pe coridorul de ajutor maritim propus de Cipru, ţara membră a Uniunii Europene cea mai apropiată geografic de Fâşia Gaza.

O primă operaţiune-pilot va fi lansată vineri, a precizat preşedinta Comisiei Europene în timpul vizitei în Cipru.

De asemenea, Comisia Europeană a publicat o declaraţie comună cu Cipru, Emiratele Arabe Unite, SUA şi Regatul Unit prin care ''aprobă activarea'' coridorului de ajutor maritim către Gaza.

''Transportarea ajutorului umanitar direct către Gaza pe cale maritimă va fi complexă şi ţările noastre vor continua să-şi evalueze şi ajusteze eforturile pentru a garanta că ajutorul este transportat cât mai eficient posibil'', indică declaraţia citată.

''Situaţia umanitară din Gaza este dezastruoasă şi ne confruntăm cu o catastrofă umanitară. Ne aflăm aici pentru că palestinienii şi locuitorii din Gaza au nevoie de tot ajutorul nostru'', a adăugat Ursula von der Leyen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.