Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula von der Leyen: 'UE nu va finanţa garduri de sârmă ghimpată şi ziduri anti-migranţi la frontiere'

DW
Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană nu va finanţa "garduri de sârmă ghimpată şi ziduri" la frontiere pentru a împiedica venirea migranţilor, cum solicită douăsprezece ţări, printre care Lituania şi Austria, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

"Am fost foarte clară asupra faptului că există o poziţie comună de lungă durată a Comisiei şi Parlamentului European potrivit căreia nu va exista nicio finanţare a gardurilor de sârmă ghimpată şi a zidurilor", a spus şefa executivului european la finalul summitului Celor 27 de la Bruxelles, unde această chestiune a fost discutată.

Lituania construieşte un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Belarus pentru a limita un aflux de migranţi pe care regimul lui Aleksandr Lukaşenko este acuzat că-l orchestrează. Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat vineri, la Bruxelles, că astfel de măsuri sunt "dintre cele mai necesare pe termen scurt pentru a gestiona această criză".

"Dacă Lituania construieşte o barieră (...) ea ar trebui să poată conta pe solidaritatea noastră. Nu este normal ca aceasta să fie finanţată numai de contribuabilii lituanieni", a estimat noul cancelar austriac Alexander Schallenberg.

Miniştrii de interne din 12 ţări (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) au scris pe 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE să finanţeze construcţia de astfel de bariere, potrivit Agerpres.ro.

"O barieră fizică pare o măsură de protecţie a frontierelor eficientă, care serveşte intereselor întregii UE, nu numai statelor membre aflate în prima linie", afirmau miniştrii în scrisoare.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a răspuns atunci că ţările au "posibilitatea de a construi astfel de bariere". "Dar a stabili că trebuie să utilizăm fondurile europene, care sunt limitate, pentru a finanţa construcţia de garduri în locul altor lucruri la fel de importante, este o altă chestiune", a spus ea.

Polonia, ca şi Lituania, a început să construiască un gard de sârmă ghimpată pe o parte a frontierei sale cu Belarusul. Ungaria a ridicat acest tip de barieră la frontiera cu Serbia şi Croaţia (stat UE care nu este membru al Schengen) în timpul crizei migratorii din 2015. Slovenia a procedat similar cu Croaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.