DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

USR a depus două proiecte de legi pentru sprijinirea finanţării sectorului non-profit

usr uniunea salvati romania

Deputaţii Uniunii Salvaţi România (USR) Adrian Prisnel şi Cristian Ghinea au depus două proiecte de legi care urmăresc sprijinirea finanţării sectorului non-profit de către cetăţeni prin majorarea şi extinderea instrumentului fiscal de redirecţionare a unei cote din impozit către ONG-uri, a informat USR, prin intermediul unui comunicat de presă, conform Agerpres.

"Propunerile legislative vin ca urmare a modificărilor aberante aduse Codului fiscal de guvernul lui Liviu Dragnea, care afectează finanţarea sectorului ONG de către cetăţeni şi în contextul în care PSD a declanşat o acţiune de suprimare a vocilor critice din societatea civilă, prin legea Pleşoianu privind asociaţiile şi fundaţiile. Unul dintre proiectele de modificare a Codului fiscal majorează cota care poate fi redirecţionată de către cetăţeni pentru susţinerea entităţilor nonprofit, unităţilor de cult şi pentru acordarea de burse private de la 2% la 3,5% din impozitul pe venit. Majorarea ar urma să compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%", a anunţat USR.

Al doilea proiect de lege propune posibilitatea ca persoanele care obţin venituri din investiţii să poată redirecţiona până la 2% din impozitele datorate statului pentru susţinerea entităţilor nonprofit, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private. Aceste venituri provin din dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice, a menţionat sursa citată.

"Dacă legea va fi adoptată, ONG-urilor le va fi interzis să critice puterea, ca o condiţie a primirii statutului de utilitate publică, şi vor fi desfiinţate, dacă nu publică sursele de venit, în condiţiile în care mulţi donatori se tem de represalii. Vedem şi cum, prin mai multe modificări ale Codului fiscal, finanţarea societăţii civile de către cetăţeni şi companii este diminuată semnificativ. Lupta şi munca ONG-urilor a fost esenţială pentru ca România să fie o societate democratică şi mai incluzivă social. Fără fonduri, acestea nu-şi pot îndeplini în continuare misiunea. Dorim să le sprijinim prin întărirea mecanismului prin care cetăţenii pot redirecţiona o parte din impozitele datorate statului către sectorul non-profit", a menţionat Adrian Prisnel.

Cristian Ghinea a afirmat că, în România, ONG-urile reuşesc să suplinească "lipsa de implicare a statului" în domenii-cheie precum servicii sociale sau educaţie, oferind servicii mai ieftin, mai eficient şi mai profesionist decât o face statul "birocratic" român. "Aceste organizaţii sunt acum victimele Revoluţiei fiscale a guvernului lui Liviu Dragnea. Avem acum şi acest proiect de lege iniţiat de Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu care vrea să interzică ONG-urilor de utilitate publică să critice puterea politică. Asistăm la o ofensivă generalizată la adresa societăţii civile. PSD-ul încearcă în cel mai putinist stil cu putinţă să bage pumnul în gură societăţii civile", a motivat Ghinea, depunerea celor două proiecte de acte normative.

Potrivit USR, românii contribuie din ce în ce mai mult la finanţarea ONG-urilor, în condiţiile în care aproape două milioane de cetăţeni, însemnând 30% din contribuabili, au optat în 2015 pentru redirecţionarea cotei de 2% din impozitul pe venit către organizaţiile non-guvernamentale. Astfel, 28.000 de organizaţii non-guvernamentale au fost finanţate cu 143 de milioane de lei prin instrumentul 2%.

Senatul va dezbate, luni, iniţiativa legislativă prin care se propune modificarea OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Propunerea legislativă, iniţiată de social-democraţii Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, se află înscrisă pe ordinea de zi a plenului de luni al Senatului, primă Cameră legislativă sesizată în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.