Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR acuză că Ligia Deca măsluiește frauda de la Bacalaureat și cere, de urgență, audit penal

Facebook
examen bacalaureat

Senatorii USR spun că răspunsurile primite din partea Ministerului Educației Naționale cu privire la condițiile de organizare și desfășurare a Bacalaureatului din acest an „sunt incomplete, parțiale și nu înlătură temerile unor posibile fraude”.

Membrii comisiei pentru învățământ din Senat l-au audiat marți pe secretarul de stat în Ministerul Educației și președinte al comisiei naționale pentru organizarea Bacalaureatului, Florian Lixandru, „să clarifice circumstanțele care au condus la suspiciuni privind încercarea de a frauda examenul de Bacalaureat din anul acesta prin punerea la dispoziție a variantei de subiect la limba și literatura română înainte ca ea să fie transmisă oficial candidaților”.

„O spun fără nicio rezervă - sistemul românesc funcționează pe sistemul - intră toată lumea, scapă cine poate. Nu ne putem permite să existe o rețea de fake nota 10 a unor elevi care, fiind ajutați din spate, iau note pe care nu le merită. Am urmărit reacțiile Ministerului și mi s-au părut reacții firave, vagi și neconvingătoare”, afirmă senatorul USR Ștefan Pălărie.

La rândul ei, Silvia Dinică a afirmat că „ne aflăm în fața unei situații serioase și grave”.

„Câte persoane fac parte din grupurile de lucru? Sunt cei care au elaborat și subiectele din anii trecuți? Câți dintre acești profesori sunt acolo de ceva vreme? Care e istoricul lor în elaborarea subiectelor? Au mai existat astfel de situații în care acordurile de confidențialitate să fi fost încărcate? Au existat situații în care au existat probleme și ați sesizat scurgeri de informații pe subiecte legate de examen?”, adaugă Dinică.

Senatorul USR Irineu Darău apreciază că ar trebui făcut „de urgență un audit intern sau chiar penal și, dacă exista un singur punct slab, el trebuie eliminat”.

„Ar trebui ca numărul subiectelor sa fie mai mare. Ar trebui folosită tehnologia și, după elaborare, subiectele ar trebui randomizate cu foarte puțin timp înainte de probă și transmise imediat candidaților. Ce discutăm intră în sfera penalului. Integritatea absolută trebuie să domine sistemul. Daca nu, adolescenții vor fugi din România”, menționează Darău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.