Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR atacă la Curtea Constituțională creșterile de salarii în sistemul bugetar

www.ccr.ro
CCR

USR va ataca la Curtea Constituțională creșterile de salarii în sistemul bugetar, adoptate în Parlament de către coaliția PSD-PNL-UDMR. Cei de la USR consideră că această creștere reprezintă o ”iresponsabilitate bugetară” în condițiile în care o criză economică se întrevede la orizont.

Citește și: BREAKING - Lege adoptată în Parlament: cresc salariile bugetarilor

”Iresponsabilitate bugetară în formă continuată: coaliția crește salariile din ministere. USR contestă la CCR

În prag de criză economică, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, astăzi, două proiecte legislative prin care crește salariile din ministere. USR va contesta la CCR cele două proiecte legislative.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus în ședința de plen de astăzi, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creșterea salariilor pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene.

Votul de astăzi vine la doar o săptămână după ce premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au anunțat că statul ar urma să își scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creștere.

„Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare, PSD și PNL au propus – și au votat – măriri fără număr. Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun.

Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educație, la clasă)”, explică deputata Oana Țoiu.

„Coaliția de guvernare ne anunța ieri-alaltăieri că va strânge cureaua la stat. În spatele ușilor închise, discută doar despre ce salarii să crească la stat și, desigur, ce taxe vor crește pentru românii care în plină criză primesc nota de plată. Răsfățații statului își măresc salariile din banii contribuabililor. Astăzi, 117 parlamentari ai coaliției socialiste de guvernare au votat creșterea salariilor pentru primari și viceprimari. Atenție, toate salariile din primării se raportează la salariul primarului, care prin urmare vor crește și ele. Pentru ei se găsesc mereu bani. Pentru românii care plătesc taxe jumătate din prețul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie și, mai ales, jumătate din salariu în alte taxe la stat, nu există spațiu bugetar”, subliniază deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

„Sectorul privat e ignorat total. Măsurile corecte ar fi scăderea taxelor pe salariul minim și reducerea TVA pe energie la 5%. Cu ocazia acestei crize financiare PSD e la putere și e total depășit de situație. Iau măsuri haotice, heirupiste, neconstituționale precum aceste legi de creșteri salariale la stat, pe bază de clientelism politic. Cu toate aceste măriri, în care performanța la locul de muncă ar trebui să fie criteriu de bază, nu vor putea acoperi nici măcar inflația. Mitul s-a dus, PSD e gol, iar PNL a ajuns cea mai mare filială a PSD”, spune deputatul Cristian Seidler.”, arată un comunicat al USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.