Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR București îi cere Gabrielei Firea SĂ ÎNCALCE legea: 'Încalcă dreptul la liberă exprimare și mai ales dreptul cetățenilor de a fi informați'

Gabriela Firea

Reprezentanții USR București îi solicită primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, să retragă regulamentul „pumnului în gură” prin care angajații din spitalele aflate în subordinea municipalității pot fi concediați dacă vorbesc cu jurnaliștii. Numai că cererea celor de la USR nu poate fi pusă în aplicare de Gabriela Firea, pentru că regulamentul ASSMB nu este și cel al spitalelor care se află în subordinea Primăriei Capitalei.

„Regulamentul intern transmis de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) este o tentativă de a ascunde mizeria, ilegalitățile și managementul defectuos din unitățile medicale din Capitală. Mai mult decât atât, acest regulament intră în coliziune directă cu Legea nr. 571/2004. Această lege este menită să protejeze personalul din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcarea legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței. Potrivit acestei legi, sesizările pot fi făcute nu doar către șefii ierarhici, ci și către mass-media, către organizațiile profesionale, sindicale sau patronale și organizațiile neguvernamentale”, arată reprezentanții organizației USR București, într-un comunicat de presă.

Citește și: Rechizitoriul dosarului Caracal a fost finalizat! Ce se va întâmpla cu Gheorghe Dincă

Sursa citată mai spune că Gabriela Firea trebuie „să renunțe de urgență la acest regulament care încalcă legea, încalcă dreptul la liberă exprimare și mai ales dreptul cetățenilor de a fi informați cu privire la existența oricăror fapte ce aduc atingere interesului public”.

Reacția vine în contextul în care angajații din subordinea ASSMB nu vor avea voie să discute cu jurnaliștii, cu excepția purtătorilor de cuvânt, care vor informa conducerea cu privire la informațiile solicitate de presă. Măsura este inclusă în regulamentul ASSMB.

Citește și: USR face o ofertă Guvernului! Cum ar putea fi finanțat Pilonul I de pensii

Potrivit aceluiași document, sancțiunile disciplinare pe care le poate aplica ASSMB sunt: avertisment scris; retrogradarea din funcție cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile; reducerea salariului pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%; reducerea salariului de bază și/sau după caz, a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

ASSMB are în subordine 19 spitale din Capitală, între care și Spitalul „Victor Babeș”, Spitalul „Cantacuzino”, Colentina, Colțea sau Malaxa.

Citește și: Gabriela Firea îl atacă pe Florin Cîțu: Un Ministru-Pinocchio .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.