Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR: Doar 15% dintre clădirile din Bucureşti, expertizate din punct de vedere al riscului seismic

usr

În Bucureşti, doar 15% dintre clădiri au fost expertizate din punct de vedere al riscului seismic, precizează Uniunea Salvaţi România, care menţionează că Primăria trebuie să solicite prin instanţă accesul în imobile, acolo unde proprietarii nu sunt de acord.

"Pe 4 martie 1977 a avut loc cel mai puternic cutremur produs în România postbelică. Pagubele au fost uriaşe. La 43 de ani distanţă, clădirile din Bucureşti au rămas la fel de vulnerabile în faţa unui posibil cutremur. Expertizarea seismică a blocurilor nu a fost prioritatea niciunei administraţii, astfel că astăzi avem doar 15% dintre clădiri expertizate din sutele de mii de clădiri. Bucureştiul continuă să fie o bombă cu ceas. În Capitală sunt peste 300 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic şi alte 1.500 sunt încadrate în categorii de urgenţă. Iar un lucru important de reţinut este că cel mai mare proprietar de apartamente cu risc seismic este tocmai Primăria Capitalei", arată USR, într-o postare pe Facebook.

Uniunea menţionează că Primăria are bani pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic şi că poate să solicite prin instanţă accesul în imobile acolo unde proprietarii nu sunt de acord.

Citește și: Dana Budeanu, cu mască de protecţie cu dantelă: 'Fă tu poluarea mai mică, fătălăule!' (VIDEO)

"Să fie clar, Primăria are bani pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic şi definitivarea listei clădirilor vulnerabile. Dar abia aici e problema, pentru asta, Primăria trebuie să aplice cu stricteţe legea şi să solicite prin instanţă accesul în clădiri acolo unde proprietarii nu sunt de acord. Întreaga operaţiune poate fi finalizată în trei ani", a mai precizat sursa citată.

Senatorul USR Vlad Voiculescu a reamintit că seismul din 4 martie 1977 s-a soldat cu aproape 1.600 de victime, dintre care peste 1.400 în Bucureşti. Au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de clădiri prăbuşite.

"Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. La un cutremur major există probabilitatea să avem zeci de mii de vieţi omeneşti în pericol. Conform AMCCRS (Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic) sunt 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi alte 363 încadrate în clasa a II-a de risc seismic. La astea se adaugă alte sute de clădiri încadrate în clasa a III-a sau a IV-a de risc seismic. În memoria victimelor, trebuie să ne asigurăm că urmaşii lor nu sunt în pericol. Consolidarea clădirilor cu risc seismic ar trebui să fie printre priorităţile principale ale primarului şi ale Guvernului", a scris el pe Facebook.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.